Начало / Критика / „Бухтичка“ говори с гласа на тийнейджърите

„Бухтичка“ говори с гласа на тийнейджърите

199728_bСилвия Недкова, читател

Тийнейджъри и вие всички, които не се чувствате удобно в кожата си, грабвайте тая книга, защото тя говори с вашия глас.

Непретенциозен сюжет, лекичко разказан от името на едно обикновено (и не чак толкова) момиче. Историята е простичка, забавна и важна. Има всичко – отношения с родители, с приятели, с момчета. Има решения, колебания, грешки и поуки. Без да има претенцията да разполага с отговори на всички въпроси, книгата дава усещането, че не си сам, че и някой друг изпитва същото като теб и то не е толкова страшно, колкото ти се струва, когато си сам със себе си.

Уил, момичето, което разказва за себе си, има безпощаден вътрешен глас. Тя успява да бъде честна и се самонаблюдава с пунктуалността, която е присъща само на тази така нестабилна възраст. Никой не е съвършен и не всеки е честен пред себе си. Тя е самокритична, самообвиняваща се и самоизяждаща се отвътре, а тялото й е едновременно слабост и защита срещу света. Затова решението й да направи нещо, което излиза извън рамките на общоприетото, е опит да излезе извън старателно изгражданата крепост. Прави това, което обичаната й леля не е успяла – показва се, свързва се с хората, излиза под светлините на прожектора и в преносния, и в буквалния смисъл.

Критичността й към нея самата само привидно е свързана с тялото. Уил не е дебела в класическия смисъл на думата. Тя се възприема като такава. А това е проблем на цялото тийн войнство – разминаването между погледа отвътре и погледа отвън. И не става дума само за тялото. Уил не се вижда правилно по принцип, не се харесва по принцип, затова говори осъдително сама за себе си. Реакциите на другите обаче я описват като съвсем различен човек. Всъщност в това е майсторството на авторката – успяла е да предаде двете реалности, без да е дидактична.

Понякога е трудно да осъзнаеш, че в очите на околните изглеждаш красива, доста по-различна от това, което показва огледалото. Трудно е да разбереш, че това, за което се съдиш сама, не е „престъпление“ за приятелите ти. Уил научава този урок по най-трудния начин.

„Бухтичка“ няма претенциите да бъде висока литература, няма изключителни езикови попадения, препратки и тропи, но е добре преведена, бележките под линия са точни и на място.

Определено е една от добрите йънг-адълт книжки, появявали се на пазара. Ако харесвате мюзикъла „Лак за коса“, ще харесате и нея със сигурност. Ако не сте чували за него, „Бухтичка“ ще ви развълнува сама по себе си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …