На фокус
Начало / Критика / „Убиец“ от Васил Панайотов

„Убиец“ от Васил Панайотов

199786_bЕлена АЛЕКСИЕВА

Започнах „Убиец“ с нетърпение, подхранвано от дългото промотиране на книга, която почти е спечелила два конкурса, но винаги е оставала втора. Беше ми интересно да разбера защо се е случило така.

И вече ми е ясно – „Убиец“ на Васил Панайотов е толкова странна и нестандартна, че нито едно жури не може да я приеме безучастно, но също така не може да я вкара в обичайните рамки, които съществуват във всеки конкурс. Повествованието се опира на атавистичния стремеж да избягаш от рутината. Мотивацията на героя да зареже уредения си живот и дом и да тръгне към неизвестното е същата като причината древните хора да потеглят на смъртоносни пътувания през света, за да покорят нови територии.

Днес този повик към свобода е индивидуален, но не по-малко силен. Когато бягаш от себе си и към себе си всъщност, не се съобразяваш с условности. Точно тях унищожава литературният герой, който просто захвърля дома, парите и любимите си хора, за да разбере накрая, че бягството не се състои в това да те няма.

Финалът на романа е блестящ като епизод от голям филм. Възмездието и наказанието, наложени на злото не от бог, а от обикновен човек, са вълнуваща притча за божественото и дяволското, заключени в собствените ни мозъци. Нахъсен, огрубен и див език използва Васил Панайотов. Удоволствие е да се прочетат каламбурите му, които са неотделима част от сюжета на книгата. Препоръчвам тези 140 страници с увереността, че всеки ще открие малко от себе си в тях.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fragment

„Прахосъбирачки“ сменят ракурса на младите хора

Роман за подсъзнанието, което ни играе номера Аутсайдерите не подлежат на просто описание, защото животът …