Начало / България / Десетки автори, десетки книги и векове мъдрост са събрани в „Кратки редове от големи книги“

Десетки автори, десетки книги и векове мъдрост са събрани в „Кратки редове от големи книги“

200047_bОт днес на българския книжен пазар можете да намерите „Кратки редове от големи книги“ – красиво, книжно томче, събрало цитати от някои от най-четените и доказали се от времето книги в последните години. Над сто автора, над сто книги и неизмерима мъдрост, добрина и любов извира от тези кратки откъси, подбрани внимателно и подредени тематично. Всеки, който посегне към сборника „Кратки редове от големи книги“ може би ще открие мисъл, която да го прати към книгата, която да прочете след това и тя да промени живота му.

„Всички ние мислим. Защо ли тогава само мислите на малцина остават в скрижалите на времето (или в книжки като тази) и от тях ни напътстват и вдъхновяват? Нима нашата мъдрост е по-малка и по-недостойна за внимание, а тяхната – очевидна и заслужаваща всеобща възхита?

Нека не се самоподценяваме. Насред бухналия розов храст чашките на няколко красиви рози примамват пчелите с нектара си. Но биха ли могли те да ухаят така, ако не бяха корените, клонките, листата, а и тръните – тоест целият останал храст?

Мислите, цитирани тук, нямаше да ги има, ако не беше общото ни човешко упорство, житейски опит, вяра в смисъла и борба за отстояването му. Така че, противно на обичайното ни преклонение пред първенците, нека съзрем в техните слова екстракта на собственото ни познание за света. С това няма да обидим авторите им. Само за пореден път ще потвърдим всеизвестната истина, че всички ние, хората, сме нервните клетки на един общ мозък и туптенето на едно общо сърце“, пише в предговора на „Кратки редове от големи книги“.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …