Начало / Свят / Книга сравнява Верди и Вагнер

Книга сравнява Верди и Вагнер

Излезе нова книга, която сравнява двама от най-бележитите композитори на ХІХ век – Джузепе Верди и Рихард Вагнер, пише английският „Телеграф”. Изданието се казва „Верди и/или Вагнер” от Питър Конрад, който е признат историк, експерт по опера и бивш преподавател в всеизвестния университет „Оксфорд”. Издателство е „Темза и Хъдсън”.

Двамата композитори са сравнявани по най-различни компоненти – както в личен, така и в професионален план. Верди е описан като балансиран човек, стъпил здраво на земята, докато Вагнер изпадал в крайности. Италианецът е представен като национален герой, докато немецът е оприличен на революционер. Все пак книгата сякаш се опитва да убеди читателя, че Верди е една идея по-напред.

Конрад обаче е отделил повече време да описва личностните качества на двамата, отколкото да анализира музиката. Не е отделено достатъчно време на някой от класическите произведения на двамата титани. Освен това когато се споменава за оперите ту на единия, ту на другия, читателя се обърква.
Джузепе Верди е италиански композитор от периода на Романтизма, роден 1813 г. Той е един от най-влиятелните творци в сферата си. Сред шедьоврите му са „Риголето”, „Набуко”, „Аида” . Умира през 1901 г.

Рихард Вагнер е немски композитор, режисьор, диригент и есеист, роден през 1813 г. Признат е за един от най-великите композитори. Вагнер пишел винаги сам сценария и либретото за своите произведения, за разлика от много други композитори. Сред произведенията му са „Риенци, последният трибун”, „Пръстенът на Нибелунгите”, „Тристан и Изолда”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …