Начало / Свят / „Ал Кайда“ рекетирала агенциите за хуманитарна помощ

„Ал Кайда“ рекетирала агенциите за хуманитарна помощ

Нова книга, продуцирана от „Медсин сан фронтиер” („Лекари без граници”) – една от най-големите агенции за хуманитарна помощ,  разкрива тъмната страна от работата на  подобни компании, пише „Гардиън”. Понякога, за да свърши работата си една такава агенция, се налага ръководителите да водят преговори с диктатори, които нарушават човешките права, а също така и с терористични организации, разкрива изданието.

През 2009 г. в Сомалия  „Медсин сан фронтиер” трябвало да плаща на  „Ал Кайда”, за да може да работи в страната без служителите й да бъдат нападани от ислямски войници. Терористичната организация изисквала 5% от заплатата на всеки служител, по 10 000 долара на проект  и по 20 000 долара за всеки 6 месеца престой.

„Крайно време е да се даде повече яснота около това, че е необходимо дадена цена да бъде платена, за да се помогне на жертвите. Понякога компромисът стига до там, че помагаме на властите. Това е тема, по която никой не иска да говори и за това ние се заехме”, коментира Мари Ноел Родриг, директор на операциите в щаба в Париж.

Книгата бележи 40-ната годишнина от създаването на швейцарската неправителствена организация. Тя дава информация за някой от най-скорошните си и най-трудни операции в райони като Шри Ланка, Сомалия, Бирма, Пакистан и Газа.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-mager-5mZ_M06Fc9g-unsplash

Писатели, известни и от учителската катедра

Преподавали са не само литература Творецът трудно може да се придържа към точните науки според …