Начало / България / „Да бъдеш Христо Мутафчиев” с премиера в Бургас

„Да бъдеш Христо Мутафчиев” с премиера в Бургас

Книгата „Да бъдеш Христо Мутафчиев. За живеенето, силата, инсулта и други истории“ на Яна Борисова ще бъде представена в „Хеликон-Бургас” на 1 декември, четвъртък, от 18,30 ч. На премиерата ще участват актьорите Ирини Жамбонас и Станимир Гъмов, както и авторът  на филма „Христо Мутафчиев: Диагноза” Георги Тошев.

„Тaзи книгa е дoкументaлнo-пoетичен paзкaз зa събития, кoитo ни зaвиxpиxa в pеaлнoсттa и зa нaчините, пo кoитo ние се спaсиxме. Инaче зa теaтъp се пише пo-нежнo, зaщoтo тoй е мoментнo случвaне, зa кoетo след тoвa нямa дoкaзaтелствa. Hие с Xpистo не се съдим, не си пpaвим зaбележки и не се oпитвaме дa се пpoменяме взaимнo. Имaxме биткa зa печелене и тoй ме извикa нa пoмoщ…“, казва авторката на книгата.
На 26 октомври, популярният български актьор получи инсулт в Поморие, докато се снимаше в новия български филм „Миграцията на паламуда“. След спешна транспортация до София и животоспасяваща операция в „Св. Иван Рилски“, Мутафчиев успя да се възстанови. Самият актьор определя книгата като упътване за оцеляване.

Яна Борисова е драматург, носител на „Аскеер” (2008), автор е на множество сценарии, преподава и творческо писане. Най-известните й драматургични текстове са “Малка пиеса за детска стая” и „Приятнострашно“

 

 

 Книгата „Да бъдеш Христо Мутафчиев. За живеенето, силата, инсулта и други истории“ тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …