Начало / България / Излиза бестселър на носителката на „Букър“ Лидия Дейвис

Излиза бестселър на носителката на „Букър“ Лидия Дейвис

На 4 април на българския книжен пазар ще се появи бестселърът на носителката на „Букър“ Лидия Дейвис „Краят на историята“. Авторката получи престижната награда през 2013 г. за цялостния си принос към англоезичната литература.

Романът „Краят на историята“ ще се появи у нас благодарение на „Колибри“ и преводача Йордан Костурков.

 „Краят на историята“ е наричан „несантиментален роман – поток на съзнанието, откровение или монолог за една болезнена любов”. По форма той е своеобразно есе за една история отвъд края, когато нищо не може да бъде върнато назад, нито поправено, а единственият лек е безмилостната, самоиронична дисекция на интимната връзка и личните усещания за нея. Едновременно героиня и страничен наблюдател, авторката ще ви потопи във водовъртежа на своите мисли и чувства, които прииждат и се разливат, без да срещат съпротива, прониквайки в дебрите на разкаянието и забравата.

Според „Ню Йоркър“ Дейвис е „един от най-оригиналните умове в съвременната американска белетристика“. Критиката я нарежда сред най-оригиналните умове в съвременната американска проза. Сравняват я с Маргьорит Дюрас, Франсоаз Саган и Джийн Рис, но Лидия Дейвис се откроява със свой характерен глас и почерк. Известна е най-вече като майстор на кратка проза и преводач на творби от Марсел Пруст, Гюстав Флобер, Морис Бланшо, Мишел Фуко, Мишел Лейрис. Лауреат е на над 10 престижни награди за литература и превод. Преподава творческо писане в Университета в Олбъни. Първият й брак я обвързва с Пол Остър, в момента неин спътник е художникът абстракционист Алан Коут.

„Краят на историята“ е нейният забележителен дебютен роман.

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …