Начало / Свят / Обама чете детска книжка на последното си „търкаляне на яйца“ в компанията на Беър Грилс

Обама чете детска книжка на последното си „търкаляне на яйца“ в компанията на Беър Грилс

В неделя, по време на традиционното за Белия дом в САЩ „търкаляне на яйца“ за Великден, президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел събраха куп гости за последното подобно събитие в кариерата на държавния глава. По традиция, едно от основните забавление за стотиците деца през деня бе четенето на детска книжка от семейство Обама.

Гости на първата двойка бяха приключенецът и автор на няколко книги за оцеляване Беър Грилс, баскетболистът Шакил О‘Нийл, продуцентът на хитови телевизионни сериали Шонда Раймс, Джей Зи, Бионсе, популярни готвачи, йога-специалисти и др.

„Търкалянето на яйца“ в двора на Белия дом е едно от най-големите великденски мероприятия на президентството, което е стартирано през 1878 г. от президент Хейс, когато децата търкаляли по хълма своите шарени яйца и се състезавали. Събитието добило толкова голяма популярност през годините, че през 1976 г. бил направен опит то да бъде забранено със закон. Акцията не успяла и „търкалянето на яйца“ било отменяно само заради лошо време или война. През 1981 г. Роналд и Нанси Рейгън въвели и традицията за търсенето на специални дървени яйца с автографите на първото семейство. Тази година те бяха по дизайн на графичния дизайнер и блогър Джо Чо.

Над 250 дървени яйца бяха скрити в градината и трябваше да бъдат намерени от над 35 000 участници, които имаха билети за посещение на Южната ливада на Белия дом. Идина Менцел стартира събитието с националния химн.

Това бе седмото домакинство на Обама, като събитието е било посетено от 250 000 души в мандатите му. Както във всяко едно от тях, и в неделя президентът чете от книжката „Where The Wild Things Are“ от писателя и илюстратор Морис Сендак. Книгата е публикувана през 1963 г. и има няколко филмови адаптации. Тя е една от най-популярните детски книги в САЩ, като е продадена в над 19 милиона копия, а през 2012 г. бе избрана за любимата илюстрована книга на американците в изследване на Списанието за училищни библиотеки в страната.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …