Начало / Автори / Александра Маринина – кралицата на руската криминална литература

Александра Маринина – кралицата на руската криминална литература

Александра Маринина е безспорната руска кримикралица. До този момент списъкът с творбите й е внушителен, внушителен е и броят на почитателите й в цял свят. Маринина е автор на над 40 книги, преведени на 26 езика. Средно тя пише по две книги годишно. Романите на Маринина са продадени в 43 милиона тираж, което я превръща в най-четения и обичан съвременен руски автор. Книгите й се превеждат в държави като Китай, Япония, Бразилия, България, Аржентина, Германия, Португалия, Франция, Турция, Гърция и много други.

Според Книжната палата на Русия, само за 2008 г. издателите на Маринина в Русия са продали 1 милион и 111 хиляди екземпляра от романите й. С тези тиражи тя изпреварва в класацията дори Джоан Роулинг, създателката на „Хари Потър“. Самата Маринина смята, че международният й успех се дължи на факта, че в книгите й се разглеждат общочовешки теми, а сюжетите са много актуални във време на сериозен проблем с престъпността не само в Русия, но и в целия свят.

Александра Маринина е родена в Лвов през 1957 г. като Марина Анатолевна Алексеева. Авторката принадлежи към потомствено семейство на работещи към Министерството на вътрешните работи.

Завършва Юридическия факултет на Московския университет. От 1987 г. е водещ специалист по анализиране и прогнозиране на престъпността.
Първия си роман написва в началото на 1993 г. По думите й писането под псевдонима Александра Маринина й е спестило много неприятности по време на работата й в Министерството на вътрешните работи, където едва ли биха одобрили литературната й дейност.
След пенсионирането си като подполковник от милицията се отдава изцяло на литературната си кариера.
Книгите й, чиято главна героиня е Анастасия Каменская, се радват на голям читателски интерес. Сред тях са „Неволна убийца“, „Откраднатият сън“, „Смърт заради смъртта“, „Реквием“, „Седмата жертва“, „Когато боговете се смеят“, „Незаключената врата“ и др. По тези книги са заснети петте сезона на телевизионния сериал „Каменская“.

Въпреки че Александра Маринина постигна зашеметяващ успех с детективските си романи с главна героиня Анастасия Каменская, тя пое предизвикателството да представи на аудиторията си нов тип четиво. След 27 криминални заглавия Маринина реши да смени ракурса и да наблегне на задълбочените си познания в областта на психологията, придобити в практиката й. В последните си книги авторката съчетава жанровите черти на психологическия роман и семейната сага. Самата Маринина твърди, че професионалната й работа по анализиране и прогнозиране на престъпността много й е помогнала в изграждането на сюжетите. В центъра на произведенията й обикновено има динамична интрига, в която майсторски са преплетени психологически и социални сблъсъци. В тях водещо е не самото престъпление, а хората и мотивите, които ги ръководят, когато извършват дадено деяние.

Естествено, отново има убийства и заплетени ситуации, но на преден план са поставени главните герои – силни личности, които се борят със своите чувства и страхове, които приемат или отхвърлят обществените норми. Авторката поставя тези необикновени хора в екстремни ситуации и проверява волята на характерите им. Маринина споделя, че самата тя понякога се учудва какви решения вземат нейните персонажи в такива извънредни обстоятелства. Веднъж прочел книгите „Всеки за себе си“, „Капан за мишки“, „Равновесие на леда“ и „Всичко наопаки“, на човек му се иска да се връща отново и отново към тях.
По книгите „Капан за мишки“ и „Смяна на мишената“ е направен и част от шестия сезон на сериала „Каменская“, чиято премиера беше на 22.08.2011 г.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …