Начало / България / Математика за лека нощ: Забавни задачи за малки умници

Математика за лека нощ: Забавни задачи за малки умници

На 21 март издателство „Софтпрес“ пуска „Математика за лека нощ: Забавни задачи за малки умници“, написана от Лора Овърдек и илюстрирана от Джим Пейлот. Всички знаем колко важно е родителите да четат на децата си преди сън. А къде остава математиката? „Математика за лека нощ“ е поредица от детски книги, насърчаващи ранното развитие на математически умения и интерес към точните науки.

Лора, която има  бакалавърска степен по астрофизика от „Принстън“ и магистърска степен по бизнес администрация от „Уортън“, и съпругът й Джон са големи фенове на числата и логическите загадки. Започват на шега да вмъкват задачки покрай приказките за лека нощ, които разказват на трите си деца, и скоро се ражда идеята за „Математика за лека нощ“.
За шест месеца уебсайтът www.bedtimemath.org и фейсбук страницата им събират повече от 20 000 ентусиазирани последователи – родители, учители и директори. Най-харесваните задачи и предизвикателства публикуват в три забавни книги.
Инициативата стартира през февруари 2012 със сайт и всекидневен имейл със забавно математическо предизвикателство, подобно на приказка за лека нощ, което децата да решат с родителите си. Днес „Математика за лека нощ“ е бързо разрастваща се организация с нестопанска цел със същото име, чиято мисия е да популяризира и революционизира обучението по математика от най-ранна възраст. В свое интервю Лора описва целите на организацията така:
„Ние искаме децата да харесват математиката толкова, колкото и десерта след вечеря.“
Според създателите на „Математика за лека нощ“ отделянето само на пет минути на ден (по всяко време на деня – на закуска, преди лягане, в автобуса или колата на път за училище) ще подобри математическите умения и логическото мислене на децата колкото три месеца усилени уроци.

„Математика за лека нощ“ в цифри:

•    1 000 000 уникални посещения на www.bedtimemath.org
•    190 000 сваляния на безплатното приложение
•    1300 задачки-закачки в архива на сайта
•    70 000 последователя
•    4 хумористични видео клипа, които вдъхват живот на математиката
•    3 книги в списъка с бестселъри

В момента организацията предлага всекидневен имейл с математическа задача, маскирана като забавна история, безплатно приложение за телефон или таблет, участие в летни лагери и тематични партита (в САЩ) и три книги, които излизат на български с логото на „Софтпрес“. Първата се казва „Математика за лека нощ: забавни задачи за малки умници“ и вече е в книжарниците.

Без тестове. Без упражнения. Без оценки. С „Математика за лека нощ“ математиката никога вече няма да е същата.

„Математика за лека нощ“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …