Начало / България / Математика за лека нощ: Забавни задачи за малки умници

Математика за лека нощ: Забавни задачи за малки умници

На 21 март издателство „Софтпрес“ пуска „Математика за лека нощ: Забавни задачи за малки умници“, написана от Лора Овърдек и илюстрирана от Джим Пейлот. Всички знаем колко важно е родителите да четат на децата си преди сън. А къде остава математиката? „Математика за лека нощ“ е поредица от детски книги, насърчаващи ранното развитие на математически умения и интерес към точните науки.

Лора, която има  бакалавърска степен по астрофизика от „Принстън“ и магистърска степен по бизнес администрация от „Уортън“, и съпругът й Джон са големи фенове на числата и логическите загадки. Започват на шега да вмъкват задачки покрай приказките за лека нощ, които разказват на трите си деца, и скоро се ражда идеята за „Математика за лека нощ“.
За шест месеца уебсайтът www.bedtimemath.org и фейсбук страницата им събират повече от 20 000 ентусиазирани последователи – родители, учители и директори. Най-харесваните задачи и предизвикателства публикуват в три забавни книги.
Инициативата стартира през февруари 2012 със сайт и всекидневен имейл със забавно математическо предизвикателство, подобно на приказка за лека нощ, което децата да решат с родителите си. Днес „Математика за лека нощ“ е бързо разрастваща се организация с нестопанска цел със същото име, чиято мисия е да популяризира и революционизира обучението по математика от най-ранна възраст. В свое интервю Лора описва целите на организацията така:
„Ние искаме децата да харесват математиката толкова, колкото и десерта след вечеря.“
Според създателите на „Математика за лека нощ“ отделянето само на пет минути на ден (по всяко време на деня – на закуска, преди лягане, в автобуса или колата на път за училище) ще подобри математическите умения и логическото мислене на децата колкото три месеца усилени уроци.

„Математика за лека нощ“ в цифри:

•    1 000 000 уникални посещения на www.bedtimemath.org
•    190 000 сваляния на безплатното приложение
•    1300 задачки-закачки в архива на сайта
•    70 000 последователя
•    4 хумористични видео клипа, които вдъхват живот на математиката
•    3 книги в списъка с бестселъри

В момента организацията предлага всекидневен имейл с математическа задача, маскирана като забавна история, безплатно приложение за телефон или таблет, участие в летни лагери и тематични партита (в САЩ) и три книги, които излизат на български с логото на „Софтпрес“. Първата се казва „Математика за лека нощ: забавни задачи за малки умници“ и вече е в книжарниците.

Без тестове. Без упражнения. Без оценки. С „Математика за лека нощ“ математиката никога вече няма да е същата.

„Математика за лека нощ“ тук

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …