Начало / България / Нови книги / „Заспивай сладък сън“ – новият „Мълчанието на агнетата“?

„Заспивай сладък сън“ – новият „Мълчанието на агнетата“?

Хвърляйки мост между напрежението на „Мълчанието на агнетата“ на Томас Харис и историческите загадки от романите на Дан Браун и Том Егеланд, норвежецът Йорген Бреке създаде ново течение в жанра на трилъра и стана световна звезда. Романът му „Където злото властва“ оглави класациите по света и намери много читатели, включително и в България през миналата есен.
Сега дойде време за нова среща с Йорген Бреке и полицейския инспектор Уд Сингсакер. „Заспивай сладък сън“ (издание на „Изида“) е очакваният нов роман от автора, където той отново забърква оригинален сюжет – нещо различно и нечетено досега.
Обещаваща млада певица е открита мъртва. Снегът бавно покрива тялото й, върху което мистериозният убиец е оставил… музикална кутия. Мелодията, „затворена“ в механизма на кутийката, звучи познато, но никой не може да каже коя е и кой е нейният автор. Полицията се обръща за съдействие към експерт от музея „Рингве“.
Когато внезапно изчезва и друго момиче, познато с прекрасното си пеене, полицейският инспектор Уд Сингсакер се опасява от най-лошото.
Разнищвайки случая, той открива, че двете престъпления са свързани със стара балада, наречена „Златният мир“ и написана от мистериозен композитор от XVII в. Тази приспивна песен обещава най-сладкия сън за този, който я слуша.
И докато времето отминава, изглежда, че неуловимият убиец няма да бъде спрян пред нищо, докато не си осигури тази перфектна приспивна песен.
Уд Сингсакер сега е женен за американската полицайка Фелиша Стоун, с която се срещат в романа „Където злото властва“, разследвайки две идентични престъпления от двете страни на Атлантика и намирайки отговорите в средновековен ръкопис, написан върху човешка кожа. Двамата герои са любими вече на много читатели по света, които тръпнат в очакване на още срещи с тях.
В „Заспивай сладък сън“ Йорген Бреке остава верен на стила си – напрежението и ужасът сграбчват за гърлото читателя, но това е съчетано с много психологизъм и тайни, водещи векове назад. Така той повежда читателя по стръмните пътеки на задъхан трилър, съчетаващ криминална история и мистерия от миналото.

„Заспивай сладък сън“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …