Начало / Свят / Писател съди „Амазон” и читател за отрицателна рецензия

Писател съди „Амазон” и читател за отрицателна рецензия

Крис Макграт – писател от Великобритания, е дал под съд „Амазон” и посетител, който е написал отрицателна рецензия на книгата му на британския сайт на електронната книжарница, съобщи „Лос Анджелис таймс”.

Макграт е автор на книгата „Опитът за убийство на Бог: Скритата наука, която трябва да познавате”. Воугън Джоунс, 28-годишен и баща на три деца – авторът на отрицателния коментар, сега ще бъде изправен пред съда за клевета. Според анализатори, ако делото тръгне, ще бъде доказателство колко закостеняло е британското законодателство по отношение на свободата на словото.

Делото вероятно ще е едно от последните по стария закон, тъй като Великобритания вече обяви, че ще прави реформа на съставите за клевета и обида, които минават за най-строгите в целия западен свят.

Джон Кемпфнер – изпълнителен директор на организация, изследваща индекса на цензура в Обединеното кралство, коментира така: „Фактът, че някой може да бъде съден за отрицателно мнение за книга в интернет форум, показва колко архаично е британското право. Наложително е спешно правителството да изготви законопроект за защита на свободата на изразяване и се надявам да научим за него още в следващата реч на кралицата”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …