Начало / Свят / Къща за приказки има в Тенеси

Къща за приказки има в Тенеси

Малкият Брентууд и сам е приказка – градчето се намира близо до Нешвил в американския щат Тенеси и предлага зеленина и спокойствие. А пък като му е хубаво на човек, някак естествено разтваря и книга…
Местната библиотека била една от многото в САЩ до 2009 г. Тогава обаче хората от Брентууд се хващат на работа и я превръщат за девет месеца в модерен културен център. Сега библиотеката притежава повече от 150 хиляди тома. В града я наричат „Перла в короната”, пък и си я обичат като перла. Ненапразно всеки местен жител има правото да я ползва безплатно – същото важи и за собствениците на какъвто и да е имот там.

Най-атрактивната част от библиотеката е Story Room, една вълшебна къща за приказки… Всеки малък посетител на детската библиотека е посрещан от бухал. Иначе в реален размер са пресъздадени любими приказни истории. В библиотеката е весело – за премиерата на новия „Междузвездни войни” например децата се преобличат в костюми на любимите си герои – и така е забавно да се чете…
Досещате се, резултатът от необичайния проект е този, че и малки, и големи започнали по-често да посещават своята „Перла в короната”. Сега библиотеката е една от най-популярните в целите Съединени американски щати. Детската й част – къщата на приказките, е сред десетте най-добри детски библиотеки в страната. През лятото например има програма за четене сред учениците. За нея в една от последните ваканции се записват общо 1000 деца, които изчитат 13 960 книги!

Ако ви се струва, че там е раят за всички, които обичат книгите, имаме и лоша новина… Най-евтината къща, в която може да заживеете приказно, на две крачки от библиотеката, според офертите на агенциите за недвижими имоти, сега струва скромните 637 хиляди долара… Но на лизинг.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …