Начало / Читателски дневник / Разходка сред книжарниците на Токио

Разходка сред книжарниците на Токио

Токио със своите 35 милиона жители е един от най-гъсто населените градове в света. Освен това предлага за посетителите си и безброй начини за развлечение – вкусна храна, богата история, както и своята уникална архитектура. За удоволствие на библиофилите, в японската столица има и голям брой книжарници. Не можем да разказваме за Токио, без да обърнем специално внимание на неговите квартали. Обикновено разположени около някоя от големите железопътни гари, всеки от тях притежава специфично присъствие и атмосфера, отбелязва abebooks.co.uk.
Да открием книжарница тук е изключително лесно, още повече, че един цял район от града е посветен на книжарниците и книгоиздаването. Джимбочо (или Джинбочо) е японски вариант на „Книжно градче“ и истински рай за любителите на книги. Заобиколен от университети, кварталът е кръстен на японския самурай Нагахару Джинбо, живял тук в края на 17-ти век. Бил е унищожен изцяло от голям пожар през 1913 година и първият бизнес, възродил се от пепелта, е бил точно книжарница. Създадена от университетския професор Шигео Иванами, тя по-късно прераства в издателската къща Иванами Шотен. Много още книжарници и издателски къщи я последвали – заедно с кафенета, барове и ресторанти – докато накрая целият район се превърнал в любимо място за читатели, колекционери и студенти. Днес тук можем да открием повече от 175 книжарници. Разнообразието им в Джимбочо е поразяващо – има такива специализирани за комикси и манга, има огромни магазини и вериги книжарници където откриваме новите издания, както и книжарници за академична литература, антикварни и редки издания. Има дори и книжни лавки, появяващи се за една нощ, на свободно място под наем и съществуващи само няколко дни.
Както в много райони на Токио, мястото е оскъдно и книжарниците са запълнени от пода до тавана с книги. Много от тях изнасят част от книгите си на улицата – на маси и специални, защитени рафтове закрепени към фасадата на магазина – приканвайки минувачите да напуснат за момент навалицата и да се насладят на специално подбраните заглавия. В този смисъл характерно е и че повечето книжарници гледат на север, избягвайки по този начин горещината през лятото и директната слънчева светлина. Световноизвестният японски писател Харуки Мураками, притежавал собствен джаз клуб наблизо, споменава Джимбочо в много от своите книги. А един от най-големите издатели на манга в света, издателство Шуейша (издатели на списание Шонен Джъмп), също се намира тук. Няма да е преувеличено да се каже, че цялото място живее и диша в ритъма на книгите и литературата.
Тъй като повечето жители на Токио се придвижват с помощта на железницата и метрото, можете да видите хора с книга в ръка практически навсякъде. Въпреки това е трудно да разберем какво точно четат, понеже е практика на много от книжарниците да продават книгите в специални подвързии. Това се прави, от една страна, за да се запази доброто състояние на книгата и, от друга, за да се осигури уединението и личното пространство на четящия. Наблюдавайки ги, ни отнема известно време да свикнем с вида на хора, които на пръв поглед четат книгите си на обратно. Това е така, защото текстът в японските издания се чете от дясно на ляво и отгоре надолу, а японския читател започва да чете книгата си от мястото, на което например един английски читател би я завършил.
Нека посетим някои от книжарниците в квартала.
Книжарници Исейдо са трето поколение книжари и едни от първите, възстановили бизнеса си след голямото Токийско земетресение от 1923 година. Книжарницата е истинска съкровищница с множество ценни книги, карти, ръкописи и свитъци. Според собствениците, голяма част от бизнеса им напоследък се изразява в продажбата на старинни издания и ръкописи на купувачи от Китай. Книжарницата, например, притежава копие от Navigationi et Viaggi от Джовани Батиста Рамузио – книга, отпечатана в три тома между 1563 и 1583 година, която описва пътешествията на Марко Поло, Магелан, Николо Конти, Алвар Нунес Кабеса де Вака и Иосафат Барбаро. Ранни карти на Бразилия, Канада, Нова Англия, Африка, Азия и Япония са включени в изданието. Една от най-добрите публикации по темата от XVIв., книгата е оценена на 25000 британски паунда. Книжарницата, която отваря врати през 1903 година, създадена от Укичи Сакай, се възражда на два пъти от природни бедствия – първо от големия пожар през 1913г., а след това и от земетресението от 1923г. Тя оцелява и след бомбардировките през Втората световна война, когато големи части от града са разрушени. Текехико Сакай, внук на основателя на книжарницата, се присъединява към бизнеса през 1969 година и продължава да обслужва лично клиентите и днес.
Още един трето поколение книжар откриваме в центъра на Джимбочо – Огава Тошо, един от най-добрите специалисти в Япония по британска и американска литература. Книжарницата му предлага много редки книги, издавани на Запад на тема Япония, филоложки изследвания, речници и книги по граматика. Книжарницата предлага и голямо разнообразие от ретро списания на много езици. А един пример за предлаганите книги е превъзходно, подвързано с естествена кожа издание на Речник на английския език от Самуел Джонсън, отпечатано в два тома в Лондон през 1855 година.
Интересна книжарница е и Инфинити букс със собственик британецът Ник Уард. В неговия магазин за англоезични издания се предлагат две от най-големите удоволствия в живота – хубава книга и добра бира. Книжарницата, разположена на нивото на улицата, е специализирана в продажбата на първи издания, книги, излезли отдавна от тираж, стари и ценни екземпляри. А барът е заобиколен от всички страни с книжни рафтове. Мястото е нещо повече от магазин за продажба на книги, то е като клуб за срещи на японци и чужденци от цял свят, където се организират събития с жива музика, четения, а дори от време на време и бурлески. Освен всичко това, Ник е убеден, че книжарницата му е обитавана и от духове, но това не го спира на практика да живее тук през пет от седемте дни на седмицата.
Последната спирка от разходката ни е така нареченият Книжарски Център на антиквари от цял свят. Той представлява кооперация на група от 22-ма търговци от различни държави – САЩ, Дания, Испания и др. Много, изключително ценни и скъпи книги, могат да бъдат открити в книжарницата, като наличностите се обновяват редовно. Внимателно замислен да създава усещане за музей, центърът предлага голямо разнообразие – от древни глинени таблички до сложни pop-up книги; и от илюстрирани ръкописи от XV в. до първи издания от XX в. с автограф на автора. Голяма част от предлаганата колекция е изложена на открито и достъпна за всеки, имащ желание да я разгледа. Зад една от витрините, например, се намира колекция книги, издадени в началото на XIX в., когато Токио „отваря вратите си“ за чуждото влияние. Написани на различни от японския езици (френски, английски, германски и датски), целта на книгите била да дадат първоначална информация за японската култура и фолклор на чужденците, желаещи да научат повече. Всички книги са прекрасно илюстрирани и отпечатани на “Crepe paper” – подобна на тъкан хартия с уникална на вид и допир текстура.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …