Начало / България / Мишел Гейбъл разказва историята на херцогиня Марлборо в новия си роман

Мишел Гейбъл разказва историята на херцогиня Марлборо в новия си роман

На българския книжен пазар е появи втори роман от нашумялата с „Парижкия апартамент“ Мишел Гейбъл. За „Ще се видим в Париж“ писателката се вдъхновява от истинската история на Гладис Спенсър-Чърчил – красивата, ексцентрична и невероятно начетена съвременница на Томас Харди, Марсел Пруст и Уинстън Чърчил, вторият роман на Мишел Гейбъл е изящна плетеница от любовна история и литературна мистерия.

Докато пише „Парижкият апартамент“, Мишел Гейбъл проучва живота на Джовани Болдини и се запознава подробно със светилата на парижката бохема, рисувани от него. Сред тях има една жена, която блести по-ярко от всички – Гладис Спенсър-Чърчил, херцогиня Марлборо.  Историята на живота ѝ е по-колоритна дори от портрета, който ѝ рисува Болдини: на дванайсет попада в центъра на скандал с убийство, прочул се в целия свят. На четиринайсет заявява любовта си към херцог Марлборо, бъдещия ѝ съпруг. На двайсет заживява сама в Париж, на четиридесет най-после се омъжва, а когато е почти на век, се оказва в разпадащо се имение в Оксфордшър. По думите на Вирджиния Улф: „Човек не може да не се влюби в херцогинята на Марлборо. Аз го направих веднага.“ Мишел Гейбъл – също. И в този миг разбира, че именно Гладис ще е в сърцето на следващия ѝ роман.

Дългоочакваният втори роман на Мишел Гейбъл ни запознава със съдбата на три жени от различни поколения и с тайнствената книга, която ги обединява. Подобно на предшественика си „Ще се видим в Париж“ ни потапя в неповторимата атмосфера на френската столица с нейното изкуство, история и обитатели. Но преди това ни отвежда на пътешествие из английската провинция – от двореца „Бленъм“, където пронизителните очи на някогашните херцог и херцогиня са изрисувани по тавана на северната галерия, до оксфордшърското градче, което по-късно се превръща в дом на херцогиня Марлборо.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …