Начало / Свят / Днес стартират 5-годишни чествания на Шарлот Бронте

Днес стартират 5-годишни чествания на Шарлот Бронте

Най-голямата от трите пишещи сестри Бронте – Шарлот – е родена на 21 април 1816 г. По случай 200 години от рождението й, нейните последователи, наричащи се Обществото Бронте, планират цяла програма за отбелязване на годишнината, съобщава в. „Телеграф“.

Център на събитията и активностите през 2016 г. ще е замъкът Хауърд, а обществото си поставя амбициозен план за 5-годишен фестивал, посветен на Бронте. До 2020 г. обществото планира да отдаде почит на Шарлот, Ан, Емили и Брануел, както и на годишнината от назначаването на баща им Патрик за свещеник в Хауърд. Персоналът на музея на Бронте, ръководен от Обществото, е подготвил едногодишна програма, посветена на Шарлот, сред чиито най-известни книги е „Джейн Еър“.

Програмата започва с откриването на изложба на 1 февруари, открояваща контраста между ограниченията в живота на авторката и големите й амбиции. Куратор на изложбата е писателката Трейси Шевалие, която е голям почитател на Бронте и е официален творчески партньор на музея през 2016 г. Сред експонатите са дрехите й с детски размери, нейни книги и картини, както и останките от рокля, която писателката носи на важна вечеря в Лондон, давана от Текъри. Шевалие също така е редактор на книга с разкази, вдъхновени от творчеството на Шарлот Бронте. Сред авторите им са писателите Хелън Дънмор и Сюзън Хил. „От години обожавам Шарлот Бронте и съм развълнувана, че съм част от отбелязването на годишнината“, сподели Шевалие и още: „Музеят (The Parsonage) е уникална къща – изумително е колко креативност се е зародила там. Надявам се между роклите и писателските бюра да се открият някои изненади, включително обиколка в Туитър на къщата и изложбата и дори плетена Джейн Еър“.

Музеят инициира резидентна програма и гостуващият писател ще бъде награждаваната Грейс Маклийн, официален „Посланик на Шарлот“ за 2016 г. пък е детската авторка Жаклин Уилсън, която твърди: „Джейн Еър“ е любимата ми книга за всички времена. Джейн продължава да вдъхновява и днес, особено жените. За първи път прочетох книгата на 10 и след това съм я препрочитала всеки път с все по-голямо удоволствие. Вероятно Джейн е залегнала в основата на някои от персонажите в моите собствени книги“.

Рожденият ден на Шарлот Бронте на 21 април ще бъде отбелязан не само в Хауърд, но и в родния й Торнтън със срещи и обсъждания на различни аспекти от живота й, както и с изложби на нейни писма, факсимилета и лични вещи. Празненството за рождения й ден ще включва чай, сладкиши и много изненади. На следващия ден ще се проведе церемония по полагане на венци в Уестминстърското абатство. Други важни моменти от предстоящата година са лекции на биографите на Бронте Джулиет Баркър и Клер Хармън, нова телевизионна поредица за семейство Бронте и нова балетна версия на Джейн Еър. Писателите Баги О’Фарел, Люси Хъгс-Холт и Шалот Менделсон ще се присъединят към Клер Кармън и Трейси Шевалие за Големия дебат за Шарлот Бронте.

Вещи от музей на Бронте ще гостуват в изложба на Националната потретна галерия в Лондон, преди да отпътуват за Ню Йорк.

Книги от сестрите Бронте тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …