На фокус
Начало / Читатели / Голата душа

Голата душа

Людмила ЕЛЕНКОВА

„Адам и Ева“ е роман на един от класиците в румънската проза, съвременник на Йовков, уважаван от него заради творчеството си, а и сроден нему, защото обитават еднаква територия. Не говорим за окупираната от румънците след Първата световна война Добруджа. Близки са по траекторията на духа си.
Ливиу Ребряну залага в „Адам и Ева“ своя европейска визия за бъдещето. Той пише книгата през смутната 1925г., когато литературата вече се е отдръпнала от романтизма, макар че тенденциите все още силно се усещат. Историята е интригуваща – Тома Новак, интелектуалец от Букурещ, умира прострелян от ревнивия съпруг на жената, която обича. На прага на смъртта душата му го връща в миналите си животи, седем пъти преродена, понесена в гибелна карма към единствената си идеална половинка. Тялото заемат различни мъже – овчар в Индия, управител в Египет, писар във Вавилон, монах в средновековна Германия, рицар в древен Рим, лекар от Френската революция, професор по философия в Румъния. Жените са видение с митични имена – Навамалика, Исит, Хама, Сервилия, Мария, Ивон, Илеана.
Случвало ни се е да пазим усещане за дежа вю, интензивен спомен за минало прераждане или свенлив израз за състоянието „познавах те, преди да те срещна“. Разказани с езика на трансцендентната поетика, обвити в премерен библейски подтекст, тези седем разказа следват чудна историческа космогония, пълна с носталгия, нежност, страх, даже ужас.
И понеже говорим за Румъния, всякак ще съзрем между редовете готически препратки към граф Дракула, или архетипни образи на Мирча Елиаде.
Както и да четем „Адам и Ева“, държим роман за любовта от пръв поглед. За чувствата, които никое време, теории и здрав разум не могат да обяснят. Само душата – срината, изпепелена и въздигана над плътското, има право да каже:„Един мъж от милиони мъже желае една-единствена жена от милиони жени. За да улесни това търсене, се сътворяват, претворяват и разтурват всичките закони, както и морални и социални конвенции, всичко, което наричаме с патос човешки прогрес“.

„Адам и Ева“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

6UPlIYKxZqUR6Xbpgu1JKG0J7UC

Дракула оживява за пореден път на голям екран

Подготвят нов филм по легендарната книга Брам Стокър издава романа си преди 123 години, като …