Начало / Читатели / Голата душа

Голата душа

Людмила ЕЛЕНКОВА

„Адам и Ева“ е роман на един от класиците в румънската проза, съвременник на Йовков, уважаван от него заради творчеството си, а и сроден нему, защото обитават еднаква територия. Не говорим за окупираната от румънците след Първата световна война Добруджа. Близки са по траекторията на духа си.
Ливиу Ребряну залага в „Адам и Ева“ своя европейска визия за бъдещето. Той пише книгата през смутната 1925г., когато литературата вече се е отдръпнала от романтизма, макар че тенденциите все още силно се усещат. Историята е интригуваща – Тома Новак, интелектуалец от Букурещ, умира прострелян от ревнивия съпруг на жената, която обича. На прага на смъртта душата му го връща в миналите си животи, седем пъти преродена, понесена в гибелна карма към единствената си идеална половинка. Тялото заемат различни мъже – овчар в Индия, управител в Египет, писар във Вавилон, монах в средновековна Германия, рицар в древен Рим, лекар от Френската революция, професор по философия в Румъния. Жените са видение с митични имена – Навамалика, Исит, Хама, Сервилия, Мария, Ивон, Илеана.
Случвало ни се е да пазим усещане за дежа вю, интензивен спомен за минало прераждане или свенлив израз за състоянието „познавах те, преди да те срещна“. Разказани с езика на трансцендентната поетика, обвити в премерен библейски подтекст, тези седем разказа следват чудна историческа космогония, пълна с носталгия, нежност, страх, даже ужас.
И понеже говорим за Румъния, всякак ще съзрем между редовете готически препратки към граф Дракула, или архетипни образи на Мирча Елиаде.
Както и да четем „Адам и Ева“, държим роман за любовта от пръв поглед. За чувствата, които никое време, теории и здрав разум не могат да обяснят. Само душата – срината, изпепелена и въздигана над плътското, има право да каже:„Един мъж от милиони мъже желае една-единствена жена от милиони жени. За да улесни това търсене, се сътворяват, претворяват и разтурват всичките закони, както и морални и социални конвенции, всичко, което наричаме с патос човешки прогрес“.

„Адам и Ева“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cap01

Рисуващата птици Елица Христова: „Щъркелът за нас е част от всичко родно“

Разговор за природата и за това колко си приличаме с всичко в нея Илюстратор и …