На фокус
Начало / България / Котката на Шрьодингер – субатомен памфлет в реално време

Котката на Шрьодингер – субатомен памфлет в реално време

На 27 януари (сряда) в кафе-книжарница +ТОВА на ул. Марин Дринов 30 в София ще бъде представена първата книга на издателство „Ризома“ „Котката на Шрьодингер – субатомен памфлет в реално време“ от Милена Г. Николова.
Ето какво казват за себе си издателите:

Ризома ООД е независимо българско издателство, регистрирано през 2015 г. от двама приятели на книгата – Томас Хюбнер /Германия/ и Елица Осенска /България/.
Защо избрахме името „Ризома“? Класическата концепция за познанието е йерархична, дървовидна, с хронологично подредени линейни и вертикални причинно-следствени връзки. Ризомата, от друга страна, разглежда историята и културата като карта или обширен масив от взаимни влияния без първоизточник; нейните структури са нелинейни, не-йерархични, без конкретно начало и край /Дельоз/ Гатари/. Чрез името на издателството си ние заявяваме интереса си към нелинейния, нейерархичен начин на мислене. Според известния немски издател Курт Волф „съществуват два типа издателства: тези, които публикуват книгите, които читателите биха искали да прочетат, и останалите – които издават творби, които според тях публиката трябва да прочете. Първата категория издателства не са от значение.“
Бъдещата ни литературна програма ще ви помогне да разберете към коя категория принадлежи Ризома ООД.

„Котката на Шрьодингер – субатомен памфлет в реално време“ е книга, която трудно може да бъде отнесена към конкретен литературен жанр – текстовата форма е по-скоро лирично-есеистична. В нея един от най-ексцентричните персонажи на квантовата механика, котката на Шрьодингер, размишлява на глас, лирично, над шизофреничното си състояние. Затворено от Шрьодингер в кутия с летален механизъм съдържащ атомно ядро в период на полуразпад и отрова, котето, поради липса на алтернативи, е изпълнено с мазохистична любов към безпощадния си създател. То знае, че е част от мисловен експеримент, в който съдбата му е свързана със състоянието на полуразпадналото се атомно ядро. Докато кутията е затворена и наблюдателят не вижда развитието на събитията в нея то е ни живо – ни умряло. Парадоксалната ситуация на котето, (което само по себе си е само една парадоксална мисъл на един учен) го подтиква към самоанализ на много различни нива. Оказва се, че състоянието на междинност и неопределеност има своите предимства. Отпада отговорността да се вземат решения, отваря се пространство за реторични игри и смесвания на полови, културни, политически, езикови и расови различия в идентичността. Вътрешните конфликти се появяват отново едва при случайната конфронтация с външни наблюдатели, изискващи от котето да заеме конкретна позиция. Но диалозите с тях също така му помагат да достигне до новo, съществено прозрение: усещането за право на личен избор и мнение е илюзорно. Всичко зависи от състоянието на атомното ядро в механизма. При тези обстоятелства котето е просто един киборг, сливащ биологични и механични компоненти в една система. Спасение или изход за него може да има само ако системата се отвори.

Авторката на текста – Милена Г. Николова е родена в София, но детството ѝ се разделя между България, Германия и Швейцария. Текстовете ѝ са триезични – на български, немски и английски. Завършва американистика и скандинавистика в университета „Хумболт“ в Берлин и работи като журналист и кореспондент за съвременно изкуство, по-късно и като преводач и постпродуцент на игрални филми. От тази комбинация произхожда и особеният ѝ интерес към интердисциплинарното смесване на изкуство, литература, културни теории и медийни науки. Милена Г. Николова живее и работи в Берлин.

Творбата представлява симбиоза между текст и илюстрации – дело на артистичното семейство Виктор Мухтаров и Тита Койчева, които неочаквано добавят към професионалните си рисунки и тези на малкия им син Сава.

 

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …