Начало / Свят / Вълшебните детски приказки са на хиляди години

Вълшебните детски приказки са на хиляди години

Когато през 19 в. Братя Грим събирали приказки, Вилхелм, един от братята, предположил, че много от тях съществуват от преди хиляда години, а не както до тогава се е предполагало, от преди стотици години. Последни проучвания, цитирани от английския в. „Телеграф“, показват, че предположението на Вилхелм може би е вярно. Докладът от това изследване, който е публикуван в английския научен вестник “Royal Society Open Science”, е съставен от Сара Граса да Силва, фолклорист от Новия Университет в Лисабон и Дамшид Техрани, от факултета по антропология в University of Durham.
Макар че две от най-известните приказки, “Красавицата и Звяра” и “Румпелщилцен”, са написани в периода 17-18 век, ново изследване, при което е използвано математическо изчисление, проследява произхода им 4000 години назад. И в крайна сметка се оказва, че те не са най-старите приказки.
“Ковачът и Дяволът” е на 6 хиляди години, като произходът й датира още от Бронзовата епоха. Това е история за ковач, който сключва сделка със зло свръхестествено същество, за да получи свръхчовешки сили. Друга популярна любима приказка е “Джак и бобеното зърно”, която е на около 5000 години.
“Удивително е как тези приказки са устояли на времето без дори да бъдат записани. Те са по-стари и от английския език и са разказни на език, който вече не съществува“, казва д-р Техрани.
Но да се изследва произходът на приказките е трудно, защото по-голяма част от тях са били записани за първи път през 17 век. Въпреки, че има и такива, които са се появили по-рано в писмен вид, като, например, гръцките и римските митове.

Въпреки, че много хора не са съгласни, според Вилхелм Грим традиционните немски приказки, които той и брат му, Джейкъб, събират и публикуват за първи път през 1812г, като “Пепеляшка” и “Хензел и Гретел”, имат скандинавски и южно-азиатски корени. “Тествахме хипотезата на Вилхем Грим и смятаме, че е прав“, допълва Техрани.
Изследванията показват, че “голям брой вълшебни приказки съществуват в индоевропейските традиции много преди да бъдат записани.”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …