Начало / Любопитно / “Как да забравиш една жена” – вечността на ежедневието

“Как да забравиш една жена” – вечността на ежедневието

Съизмерими ли са темите в съвременните романи от двете страни на Дунава? Сравнявани по всякакви възможни показатели за прогрес след тоталитарното си битие,  в писането България и Румъния  са разнопосочни. Тук нарцисизма още властва , там очевидно е превъзмогнат. Ако новият роман на Дан Лунгу е индикатор за проза, надличностна , глобализационна и по – европейска, то наистина  вървим по различни пътища.

Сюжетът е необичаен за тия географски ширини – един човек  се мъчи безпаметно да преживее съдбата си на изоставен мъж в компанията  на … евангелистки пастор. За колорит жертвата е журналист, опитен в своя цинизъм , проповедникът – не по-малко, в потомственото си призвание.
Важни и страшни въпроси разисква този, привидно любовен роман. Вкопчването в миналото, съзнанието, което еволюира по посока на един криворазбран външен източник, маргиналните общности и ролята на сектите в отломките на соца,  приемането на  вярата за култура, драмата на самообожествяващия се човек , примирението  като рационален избор. За  щастие няма  екзалтиран библейски патос – стилът е лек , тонът спокоен, героите  шлифовани.
Да не забравяме една жена – този бог, чийто образ всъщност владее сърцето през цялото време.

 

Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

184965240_310017720690831_2278008152722929302_n

„13 века България” избра за книга на годината „Времеубежище”

Наградата се връчва за десети път Общо 33 бяха номинираните творби – в краткия списък …