Начало / Любопитно / “Как да забравиш една жена” – вечността на ежедневието

“Как да забравиш една жена” – вечността на ежедневието

Съизмерими ли са темите в съвременните романи от двете страни на Дунава? Сравнявани по всякакви възможни показатели за прогрес след тоталитарното си битие,  в писането България и Румъния  са разнопосочни. Тук нарцисизма още властва , там очевидно е превъзмогнат. Ако новият роман на Дан Лунгу е индикатор за проза, надличностна , глобализационна и по – европейска, то наистина  вървим по различни пътища.

Сюжетът е необичаен за тия географски ширини – един човек  се мъчи безпаметно да преживее съдбата си на изоставен мъж в компанията  на … евангелистки пастор. За колорит жертвата е журналист, опитен в своя цинизъм , проповедникът – не по-малко, в потомственото си призвание.
Важни и страшни въпроси разисква този, привидно любовен роман. Вкопчването в миналото, съзнанието, което еволюира по посока на един криворазбран външен източник, маргиналните общности и ролята на сектите в отломките на соца,  приемането на  вярата за култура, драмата на самообожествяващия се човек , примирението  като рационален избор. За  щастие няма  екзалтиран библейски патос – стилът е лек , тонът спокоен, героите  шлифовани.
Да не забравяме една жена – този бог, чийто образ всъщност владее сърцето през цялото време.

 

Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

118774598_5002640429762080_4006790840618526013_n

Петима руски автори за почитателите на Елена Феранте

Книгите им ще ви харесат, ако обичате стила на загадъчната италианка Ако неаполитанската тетралогия на …