Начало / Свят / Емма Донахю: Не мога да си намеря място от вълнение

Емма Донахю: Не мога да си намеря място от вълнение

Развълнувана до невъзможност да спи напоследък е писателката Емма Донахю. Причината е номинацията за „Оскар“ на филма „Стая“, направен по едноименния й роман. Лентата бе номинирана за четири от най-престижните нагрaди, включително за Най-добър филм и Най-добър адаптиран сценарий за самата Донахю. Филмът е режисиран от Лени Ейбрахамсън.

„Почти не мога да пиша от вълнение… треперя. Щастлива съм, че една от номинациите е за Лени – за Най-добър режисьор. Хората не винаги разбират колко много загриженост и креативност внесе той в направата на този филм. Да пиша сценария беше трудно, тъй като голяма част от сюжета на романа е от перспективата и очите на 5-годишния Джак. Филмът обаче успя да запази духа на книгата“, каза Донахю.

Филмът бе номиниран и за „Златен Глобус“, а Бри Ларсон отнесе „Глобуса“ за най добра актриса и чака с нетърпение решението на журито на Академията.

Ема Донахю е родена през 1969 година в Ирландия. Завършва английска и френска филология в Университетския колеж в Дъблин и защитава докторска степен по английски език в Кеймбридж. Автор е на 7 романа, 4 сборника с разкази и няколко пиеси.  „Стая” е преведена на повече от 30 езика и е номинирана за наградата „Букър”.

Прочетете още

smile--644x362

100-те най-продавани книги в „Хеликон“ от издадените през 2018 г.

Устойчива на времето и неподвластна на страсти, класацията на „Хеликон“ отново се явява барометър на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *