Начало / Свят / Английска писателка спечели холандска награда за принос към културата

Английска писателка спечели холандска награда за принос към културата

Английската писателка АС Байът спечели една от най-престижните световни награди за принос към културата – Еразмус. Тя бе отличена за „вдъхновяващия си изключителен принос в изкуството и културата“. Призът е подплатен и с чек за 150 000 евро, който ще й бъде връчен на церемония през есента.

Байът е носител на наградата „Букър“ през 2008 за „The Children’s Book“. През 2009 г. получава и канадската International Literary Grand Prix. Според журито на Еразмус Байът е „родена разказвачка на истории, която има око за обществения и личния живот“. Англичанката е почитана и заради разнообразието от жанрове, в които твори – от поезия до нехудожествена проза и приказки.

„Безкрайно щастлива съм с този приз. Още повече се радвам, като погледа кои други са го печелили“, каза писателката за в. „Гардиън“.

Сред лауреатите на „Еразмус са сайтът „Уикипедия“ (2015), бившият президент на Чехия Вацлав Хавел (1986), организацията „Амнести Интернешънъл“ (1976),  а през 1979 г. – на вестниците Die Zeit и Neue Zürcher Zeitung.

Първата награда е присъдена през 1958 г. на австрийския народ.  Тогава тя е учредена от борда на фондация Еразмус с цел подкрепа на хората, които имат изключителен принос към културата, обществото и обществените науки в Европа и света. Наградата е кръстена на холандския ренесансов хуманист Еразмус. Патрон на фондацията е холандският крал Вилем-Александър.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …