Начало / Интервюта / Ю Несбьо: Аз съм песимист по природа

Ю Несбьо: Аз съм песимист по природа

„Окупирана“ – драма за руска инвазия в Норвегия с цел завземане на нефтените ресурси – започна по телевизия Sky Arts през януари 2016. Историята е по идеята на Ю Несбьо. По този повод в. „Телеграф“ се срещна с норвежкия писател и го разпита за книгите му, детските книжки, живота и всичко останало:

„Ю Несбьо е такъв песимист, че когато и да го попитам когато ще приключи пътуването, той винаги отговаря „още два часа“, независимо колко остава до финалната дестинация.

Авторът, който е роден на 29 март 1960 г., е познат по целия свят със своите дръзки криминалета, разказващи за преследващия серийни убийци детектив от Осло Хари Хол. Но неговото писане има и по-весела страна – тази на историите за деца на Доктор Проктор.

Детските книги на Несбьо имат забележителен успех в Норвегия и в цяла Европа, въпреки че започват като опит да развесели дъщеря си Селма през 2007 г., когато тя е на 7 години.

Роденият в Осло автор казва: „Селма започна да иска нови истории, но имаше няколко условия. Тя искаше динозавър и герой момче, което е по-малко от момичето. Също искаше принцеса и картоф. И луд учен.“

Лудият учен се превърнал в Доктор Проктор и докато измислял историите за лека нощ, той осъзнал, че харесва героите. „Прашецът за пръцкане и за не-пръцкане беше изцяло моя идея“, шегува той. „Селма просто каза: „Не отново, татко!“ Шегувахме се, че тя е съавторът, докато не предложи да делим авторските права.“

Според Несбьо има сходство по начина, по който той пише за възрастни и за деца. „Аз съм разказвач на истории“, сподели той по време на посещение в редакцията на „Телеграф“ в Лондон. „Независимо дали става дума за криминални романи, текстове за песните ми или истории за деца. Идва ми идея и после я разработвам, докато видя дали ще пасне на Хари Хол или Доктор Проктор. След това изпълвам историята с каквото е нужно: съспенс, хумор или нещо друго.“

„Хари Хол за мен е със сложността на симфония, а Доктор Проктор би звучал като джаз, изпълняван от бенд. Това не означа, че писането за деца е лесно. Когато пиша за деца, трябва да направя книгите весели първо на мен и трябва да се забавлявам с историите. Измислих прашеца, който ще те накара да спреш да пръцкаш смешно и ми се иска да включа и музикални шеги.“

Петата книга от поредицата за Доктор Проктор нарекох „Пръц-прахът. Краят на света. Евентуално“. В нея има шега за групата „Бръмбарите“ и нейната песен „Ау, имам нужда от лепенка“ (бел.ред. – шега с The Beatles и тяхната песен „Help, I need somebody“).

Несбьо чете различни неща. Той е почитател скандинавски автори като Астрид Лингдрен, но се е срещал и с героите на Марк Твен Том Сойер и Хъкълбери Фин заради баща си, който е израснал в Ню Йорк.

Той вярва, че една от основите цели на литературата в Норвегия, както и във Великобритания, е да накара момчетата да четат. Попитан ходи ли често на срещи с деца, той се шегува (с безизразно лице): „Опитвам се да ги избягвам. Липсва им концентрация.“

Всъщност той се удивлява на начина, по който децата приемат света, дори и да не могат да го разберат изцяло или да разберат ключови моменти от житейските истории. Независимо от писането, честността на автора е много важна. „Пишейки, ти каниш хората в душевния си свят и си техен домакин. В моя свят нещата се казват така, това е, за което искам да пиша и ако искаш да научиш повече или ти е забавно, си добре дошъл.“

Книгите за Доктор Проктор бързо станаха хит в Норвегия (вече има две филмови адаптации), но Несбьо, чиито книги се продават в огромни тиражи, изглежда учудващо незасегнат от успеха. „Издавах от 8 години, когато изведнъж книгите ми взеха да се продават“, обяснява той. „Хубавото на това да си писател е, че хората имат мнение – може да харесат или не написаното. Но ако изобщо не го прочетат, просто не им пука. А ти получаваш само позитивни отзиви. При всички положения не ставаш популярен като футболистите. Писането винаги е било по-непопулярно от футбола“.

Несбьо, който има диплома по икономика и бизнес администрация, бил за кратко футболист в професионалната лига на район Молде, преди контузия да прекъсне кариерата му още като тийнейджър. „Не съм играл футбол откакто бях на 19, когато след контузия на коляното осъзнах, че нямам реализация като футболист. Все още гледам футбол“. По време на посещението си в Лондон той отиде на мач на любимия си Уест Хем в Тотнъм, но за съжаление любимците му паднаха. „От време на време се занимавам с планинско катерене“.

Разговаряхме с Несбьо за трудностите в произнасянето на английски на името на норвежкия му двойник Оле Гунар Солксяер – бившият нападател на Манчестър Юнайтед, който отиде в Кардиф и не може да се справи с трудностите. „Оле е търпелив младеж. Той ще се справи“, твърди Несбьо. „Познавам го доста добре, дори е пял с бандата ми Ди Дере“.

Как се справи? „Нека просто кажем, че като футболист го бива повече“, отговаря авторът, усмихвайки се.

Несбьо има доста неща на главата си в момента. Предстои му турне в Норвегия, в рамките на което заедно с един басист ще изнасят малки акустични концерти. Подготвя нова книга за Доктор Проктор, пише повече криминална проза и подготвя нова съвременна версия на Магбет. „Представете си, че Магбет беше видео игра. Всички тези кървави убийства и лудост щяха да доведат до забрана 18+“, твърди той.

Той прекарва доста време, пътувайки, но оползотворява времето си, пишейки в самолети и влакове. И никога не се чувства пресиран да предаде нов текст. „Книгата ще е готова след 2 години – винаги казвам така на издателя си“, научаваме от него.

Ще наследи ли дъщеря му песимизма? „Когато беше по-малка, майка й предложи да свиря на китара на едно от партитата й за рожден ден, а Селма каза: „Мислиш ли, че това е добра идея?“ Беше на шест в този момент. Уплаших се много, защото не очаквах музиката ми да означава толкова много за хлапетата“.

И какво стана? „О, изгоних стаята“, твърди Несбьо. „Всички деца избягаха и аз останах сам с дъщеря си, която завъртя очи и каза „Казах ти“. По-лесно е да си песимист, така не ти се разбиват очакванията“.

Всички книги от Ю Несбьо тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …