Начало / Автори / Неспокойната душа на Джек Лондон

Неспокойната душа на Джек Лондон

Днес, 12 януари, се навършват 140 години от рождението на един от най-известните американски писатели Джек Лондон. Освен световната слава, която придобива с книгите си, той е и първият сред колегите си, спечелил с труда си един милион долара. Ето някои интересни моменти от биографията му.
В края на 1875 година в САЩ се разразява гръмък скандал: американската преса се надпреварва да пише за нещастната Флора Уелман, опитала се в пристъп на отчаяние да се застреля, след като известният астролог Уилям Чейни, с когото тя живеела, узнавайки за бременността й, започнал да настоява за аборт. Всичко завършило сравнително благополучно, ако изключим, че името на Чейни било опетнено за цял живот, а Уелман била леко ранена. На 12 януари 1876 година тя родила в Сан Франциско момченце, на което дала името Джон. Джон Грифит Чейни – това е Джек Лондон.
В детството на Джек имало две жени, които се превърнали в негова опора до края на дните му. Едната била Вирджиния Прентис, бивша робиня на Флора, на чиито грижи майката оставила за известно време момченцето си. Другата е Елайза Лондон, голямата дъщеря на пастрока му Джон Лондон, за когото Флора се омъжила в края на 1876 година – тя станала негов верен приятел и ангел-пазител. Уви, самата Флора постоянно крояла планове за бързо забогатяване и авантюрите й проваляли всички опити на мъжа й да се заеме с фермерство по време на жестоката икономическа криза.
Трудовата дейност на Джек Лондон започнала рано: продавач на утринни и вечерни вестници, помощник в кегелбан, чистач в парка, работник в консервна фабрика. Следва поредица от морски приключения. Добрата Вирджиния дала на момчето 300 долара, с които закупили добре поддържана шхуна и скоро 14-годишният „капитан” получил прозвището „Принцът на стридените пирати” заради незаконния му улов на скариди и раци в крайбрежните води на Сан Франциско. Последвала службата му на рибарски патрулен кораб и като матрос на борда промишлената шхуна „Софи Сазерленд” край Япония и Берингово море.
След това работник в консервна фабрика, гладач в перална, огняр… Какъв е смисълът да се разказват подробности. Достатъчно е да се разлистят книгите му, за да се добие представа за трудовия път на Лондон: „Разкази за рибарския патрул”, „Морският вълк”, „Мартин Идън”, „Джон Ечемиченото зърно” и много други. А първият му текст бил очеркът „Тайфун край бреговете на Япония”. Публикуван е на 12 ноември 1893 година в един от вестниците в Сан Франциско и за него авторът му получава първа награда. Така започва литературната кариера на Джек Лондон.
Осемнадесетгодишният младеж, след похода на безработните към Вашингтон, прекарал месец в затвора. Така той, първо, се запознава обстойно със социалистическите идеи и, второ, окончателно взема решение да стане писател. Не му достига образование, затова постъпва в средно училище, но недоволен от темповете на обучение, го зарязва. Подготвяйки се самостоятелно, успява да влезе в Калифорнийския университет и да завърши там три семестъра. След това обаче парите му свършват.
През пролетта на 1897 година Джек Лондон, също като десетки хиляди други американци, се „разболява от златна треска” и заминава за Аляска. На група търсачи, сред които и той, щастието се усмихва: те достигнали златоносните брегове на река Юкон и оградили свой участък. Но усмивката на Фортуна се оказала фалшива. Мъжете не открили злато, нито пък можели да мечтаят за нов участък до следващата пролет, а на всичкото отгоре Джек сериозно се разболява от скорбут. На следващата година той се връща в Сан Франциско, ала вече чувства, че носи със себе си истинско златно съкровище.
Сега вече Лондон знае за какво да пише – героите на бъдещите му произведения и техните живи образи той донася от Аляска. Достатъчно било само да ги описва. Работоспособността му е невероятна: 15-17 часа литературен труд всеки ден. Затова успява за не особено дългата си писателска кариера да напише толкова много книги – около 40. Първата от тях, сборникът с разкази „Синът на вълка”, се появява през 1900 г., само година след публикациите на първите му северни разкази.
Разбира се, известността си Джек Лондон получава благодарение на романите и повестите си „Дъщеря на снеговете”, „Морският вълк”, „Мартин Идън”, „Сияйна зора”, „Белия зъб”, „Сърцето на тримата”… Но в литературата писателят остава най-вече като ненадминат крал на разказа. Написани на обикновен език, разказите му се четат леко и са изключително увлекателни. Погълнат от сюжета, читателят сякаш няма време да се спре и замисли. Ала привидната външна лекота е стъпила здраво върху фундамент от дълбок и преживян смисъл. Затова и тези разкази оцеляват във времето вече повече от век.
В живота на Джек е имало и военни приключения.  На два пъти, през 1904 и 1914 година той бил военен кореспондент за руско-японската война и гражданската война в Мексико. В 1907 година, след многобройни пречки, той се отправя заедно с жена си и малък екипаж на околосветско пътешествие с двумачтовия платноход „Снарк”, построен за 30 хиляди долара по негови собствени чертежи. Той планирал плаването да трае седем години, но през 1909 г. се разболява и бива принуден да се ограничи с южната част на Тихия океан.
За една книга Джек Лондон получавал хонорар от 50 хиляди долара, но парите вечно не му стигали. Говори се, че той е първият американски писател, натрупал милион долара от писане. Но в какво е щастието? Явно не в парите. Джек Лондон изпаднал в толкова дълбока криза, че започнал да се отвращава от писателството. Разочаровал се и от социализма. Заболял от бъбреци и изпитвал силни болки. Спасявал се от тях, като приемал морфин. В нощта на 22 ноември 1916 година той получил особено силен пристъп. Възможно е да не е уцелил дозата на морфина. Когато го намират на сутринта, писателят с неспокойната душа вече прекрачвал в отвъдното…

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …