Начало / България / В Столична библиотека връчиха наградите „Читател на годината 2015“

В Столична библиотека връчиха наградите „Читател на годината 2015“

Днес се проведе официалната церемония по връчването на наградите от националната кампания за насърчаване на четенето „Читател на годината 2015“. Инициативата е на евродепутатат Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.

В кампанията се включиха регионалните библиотеки в страната, които излъчиха своя победител измежду читателите си. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.

Кампанията бе провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат. Инициативата си постави за цел да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти именно чрез библиотеките, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене.

„Статистиката не винаги показва точна картина на случващото се. Ние имаме увеличение на читателите. Библиотеките имат огромен потенциал. С подкрепата на институциите можем да бъдем много по-активни. Промените при нас са с цел да станем наистина четяща нация“, каза директорът на Столична билиотека Юлия Цинзова.

Най-четеният български автор тази година според заеманията в регионалните библиотеки е Стефан Цанев. Над 1000 пъти са били заемани негови книги. Втори тази година остава миналогодишният най-четен съвременен автор – Георги Господинов, който е на само 5 аемания от Стефан Цанев. Трети е Владимир Зарев, следват Людмила Филипова и Иво Сиромахов и др.

„За писателя най-голямата награда е да го четат. Един поет умира, когато спрат да го четат. Ако не го четат приживе, той е мъртъв. Благодаря на читателите за живота, който ми дават“, каза Цанев. „През 2016 г. ще трябва да четем повече, защото ще имам нужда от повече утешение, смисъл и емпатия. А всичко това може да бъде открито в литературата“, допълни Георги Господинов. „Публиката никога не греши. Горд съм че стоя рамо до рамо с един от кумирите си от младежките си години Стефан Цанев“, каза пък Иво Сиромахов.

През 2015 г. са постъпили 18 000 нови заглавия, а над 500 000 души са посетили и заели книги от Столична библиотека.

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи приза на най-четящото семейство – Фридман. „Бащата е член на библиотеката от 1990 г. Но при нас четат жена му, двамата му сина и дъщеря му. „На София й отива да е лидер на четенето и книгата“, каза кметът.

Най-активен виртуален читател е Мила Григорова. Имаме и една специална награда –за Анитя, която е незряща, но активно взима книги и ги сканира. Читател номер 1 на 2015 г. е филологът Стефан Мавров“, допълни Цинзова. Наградени бяха и най-четящите посетители на регионалните библиотеки в страната.

Церемонията бе уважена от куп български автори като Стефан Цанев, Владимир Зарев, Иво Сиромахов, Бойко Ламбовски,  Петър Чухов и др.

Всички отличени получиха специални грамоти, плакети и подаръци от ЕС.

Още снимки ТУК

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …