Начало / България / Евгений Дайнов представя новата си книга в „Перото”

Евгений Дайнов представя новата си книга в „Перото”

Премиерата на „Началото на Прехода. Записки по революцията 1989-1996″, том 2, на която ще присъстват авторът и фолклористът Георг Краев, ще се състои на 13 януари, сряда, в клуб „Перото” на НДК от 19 часа.

„В периода началото на 1989 – края на 1996 г. вече се вижда основната тема. Не революционерите предизвикват революцията. Но те се намесват, за да може от започналото брожение да излезе нещо цивилизовано. Без такава намеса – е, спомнете си какво се случваше в Югославия, докато ние тук викахме „Кой не скача е червен!”. Там в гражданските войни загинаха стотици хиляди. Тук не гръмна една пушка. Там предимно не са в ЕС и НАТО. Тук сме“, пише Евгений Дайнов в книгата си.

Дайнов е убеден, че винаги ще има кризи, защото винаги ще има конфликти. Те пък са породени от споровете, а такива ще има винаги, защото хората са различни. Той казва, че дори еднаквите хора се променят с времето. В обществото непрестанно се появяват различни версии за света, които започват да спорят помежду си. Това е причината винаги да има нужда от революционери. Политологът напомня думите на Нелсън Мандела: „Никъде няма лесна разходка към свободата“ и тези на Рейгън:  „Само едно поколение дели свободата от изчезването й. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото.“

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …