Начало / Критика / 5 ползи от четенето (не само по Нова година)

5 ползи от четенето (не само по Нова година)

Хората, които обичат да четат (при това не само криминалните хроники или резултатите от футболните мачове) се различават от хората, които не обичат да го правят.
Тези различия не винаги са много видими, но психолозите (и техните колеги от други области на медицината) отдавна са стигнали до заключението, че е полезно да се чете. Защо ли? Ето няколко разяснения.

Увеличаване на речниковия запас

Умението да изразиш мисълта си с думи не се дава със самото раждане, както името. Да избереш от няколко алтернативни термина правилната дума, точно предаваща смисъла, ето това е, на което с времето трябва сам да се научиш. И ако вмъкваш в речта си „ъ-ъ“  „ами-и“, „такова“, „а, бе, как беше“, то никой няма да слуша какъв велик „оратор“ си. Докато гладкото говорене, състоящо се от правилните думи, ако можем така да се изразим, привлича вниманието.
Освен това, четенето увеличава и грамотността ни. Като прочетеш стотина пъти думата „полилей“, надали ще продължиш да пишеш „полюлей“, сякаш той е изобретен, за да се люлееш на него.

Общуване с хората

Има хора, които, стане ли дума за любител на книгите, веднага си представят някакъв книжен червей, пъпчив, с очила с дебели стъкла и невероятно срамежлив. Тъкмо обратното, тези които обичат да четат, далеч превъзхождат в комуникационно отношение онези, нечетящите.

Увереност

Попадайки в ситуация, в която трябва да докаже своята гледна точка, четящият човек по-бързо от останалите ще постигне своето. Ерудицията и познаването на материята ни правят много по-уверени, а мненията ни – по-убедителни.

Четенето ни помага да се отвличаме

С други думи, четенето често пъти може да послужи като средство за намаляване на стреса. Отвлекли сме се, потънали сме в света на авторовите фантазии – и ето че собствените ни грижи вече не ни се струват толкова важни. Психолозите препоръчват на хора, прекалено зациклили върху някакви проблеми, точно това – да четат книги.

Четенето развива паметта

Сам по себе си, стремежът да следиш сюжетната линия, усилията ти да запомниш всичките имена на героите, които в някои книги са твърде много (особено в телефонния указател), водят до подобряване на паметта. Когато четем, ние си представяме огромно количество детайли, и това помага за подобряването на паметта ни, а също за развиването на мисленето ни.

Впрочем, какво Ви дава четенето точно на Вас?

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …