Начало / Автори / Днес са родени 6-има големи писатели

Днес са родени 6-има големи писатели

Бащата на Бай Ганьо Алеко Константинов е роден през 1863 г., но наблюденията му върху националния ни характер, политическите ни страсти и балканските ни кусури са актуални и днес. Автор на фейлетони, пътеписи („До Чикаго и назад“), преводач от руски, той е и адвокат, общественик и основател на организираното туристическо движение в България. Дали е щастлив в отвъдното Щастливеца, озовал се там трагично само на 34 години, като вижда, че се е оказал не само отличен художествен регистратор на тогавашната действителност, а и пророк за нашата?

 

Поклон и пред Пейо Яворов! Роденият през 1878 г. поет и харамия, автор на незабравими любовни стихове, човек със силна гражданска позиция, революционер, той и до днес се взира в нас с черните си очи и сякаш ни пита: „Вълнувате ли се като мен? Борите ли се като мен? Обичате ли като мен?”

Авторът на едни от най-хубавите детски приказки, писателят, теософът, последователят на Рьорих Николай Райнов също е рожденик. Роден през 1889 г., той е малко известен на днешните поколения, но е една от изявените личности на своето време. Съосновател е и първи директор на Института за литература на БАН, а църквата го отлъчва заради възгледите му в романа „Между пустинята и живота”, посветен на Исус Христос. Автор е и на изключително интересни изследвания за богомилите

В Унгария в първия ден от годината честват своя Христо Ботев – поета и революционера Шандор Петьофи. Роден през 1823 г., той е участник в Унгарската революция от 1848 г. а огнените му строфи и до днес палят бездруго пламенните сърца на унгарците.

Един друг голям интелектуалец – британецът Джеймс Фрейзър, е роден на днешната дата през 1854 г. Българските читатели познават труда му „Златната клонка”, който изследва примитивната магия, митологията, тотемизма, анимизма, табутата, религиозните вярвания, фолклора и обичаите на различни народи. Голям автор на голяма книга!

И накрая, но не по важност, Джеръм Дейвид Селинджър – авторът на „Спасителят в ръжта”, оказал влияние върху мировъзрението на няколко поколения млади хора, търсещи трудните отговори за съвременния свят. Той идва на бял свят през 1919 г. Печели световна слава с романа си и с незабравимите си разкази, публикувани през 1951 и 1953 г., след което се скрива от света до смъртта си през 2010 г. Ореолът на особняк прави личността му още по-интересна и загадъчна, а книгите му – все по-търсени и препрочитани.

 

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …