Начало / Свят / Пътуваща библиотека под Москва

Пътуваща библиотека под Москва

В сряда, 23 декември, по Калужко-Рижската линия на московското метро бе пуснат обновен влак „Четяща Москва”. Композицията е оформена в „литературен” стил: на фона на лавици с книги и ръкописи има откъси от произведения, повлияли на популярни личности – проектът се нарича „Книгите на моя живот. Библиотеките на известни хора”.

Влакът „Четяща Москва” се движи в метрото от 2008 г. По инициатива на библиотеката-читалня И.С.Тургенев във вагоните са се появили и новите  литературни маршрути от настоящия проект във връзка със завършването на Годината на литературата в Русия. Освен това, пътниците ще имат възможност безплатно да свалят електронни книги от „личните библиотеки” на участниците в проекта.

В основата на идеята за литературен влак е издателският социален проект „Книгите на моя живот”, събрал стотици книжни колекции на известни писатели, актьори, режисьори, спортисти, журналисти, политици. „Ние предлагаме на пътниците да се запознаят с книгите, които са помогнали на тези хора в живота. Показването на читателския вкус ще допринесе за откриването на най-хубавите книги, казва Марина Абрамова, ръководител на работната група по провеждането на литературната година. Макар годината да завършва, нашият влак още дълго време ще носи литературната щафета и през 2016 г.”

Във влака има карта на станциите, обозначени с второ, литературно име и информация за това какво точно събитие се е случило близо до всяка от тях. 32 от станциите притежават собствен аудио-съпровод. Организиран е и конкурс за пътниците. В касите на метрото от 28 декември ще могат да се купуват билети за две пътувания със специален дизайн: на всяко от тях ще има поместен откъс от стихотворението „Метро” на Самуил Маршак. Първите 60 притежатели на четири билета, събрали при пътуването си текста на цялото стихотворение, ще получат за подарък книги.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …