Начало / Свят / В Америка забраниха „Приключенията на Хъкълбери Фин“ заради негър

В Америка забраниха „Приключенията на Хъкълбери Фин“ заради негър

Романът за деца „Приключенията на Хъкълбери Фин“ от Марк Твен бе премахнат от учебната програма на училище в американския град Филаделфия след решение на администрацията на учебното заведение.

Класическият американски роман разказва историята на Хък Фин, който избягва от баща си алкохолик, като симулира собствената си смърт, и среща беглеца Джим.

Ърнест Хемингуей казва, че „всичката модерна американска литература идва от книгата на Марк Твен за Хъкълбери Фин“. Но романът, публикуван за първи път през 1884 г., е определен и за един от най-предизвикателните на всички времена от Американската библиотечна асоциация, която полага усилия да премахва книги от библиотеките.

За първи път книгата е забранена през 1885 г. в Конкорд, щата Масачузетс, и е наречена „боклук, подходящ единствено за бедняците“. Днес тя предизвиква бурни реакции поради многократната употреба на думата негър, която се появява повече от 200 пъти в текста. През 2011 г. издателска къща пусна версия на романа, заменяйки „расистката обида“ с думата „роб“ с цел „да се противопостави на цензурата, заради която тези важни литературни произведения отпадат от учебните програми навсякъде по света“.

Поредното предизвикателство идва от училище в окръг Монтгомъри, чиято администрация е решила да премахне романа от програмата на единадесетокласниците, въпреки че в библиотеката ще останат копия от произведението.

Училището изповядва квакерска философия и мирното разрешаване на конфликтите, търсенето на истината и  сътрудничеството са ключови принципи в дейността му.

Директорът на учебното заведение обяснил на родителите с писмо, че някои ученици намират употребата на думата „негър“ за „оскърбителна“.

„Ние всички стигнахме до заключението, че влиянието, което четенето на тази книга може да окаже на обществото, надхвърля литературните достойнства на романа.

Не подкрепям цензурата, но вярвам във възможността нашето училище да направи стъпка напред и да послуша учениците“, споделя директорът.

„Хъкълбери Фин“ тук

 

 

 

 

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …