Начало / Читатели / „Милениум 4“, или силата на онова, което остава

„Милениум 4“, или силата на онова, което остава

Юлия ПЕТКОВА

Според „Индепендънт” „Онова, което не те убива” е солидна жанрова творба и ще достави удоволствие на всички, които жадуват да прекарат няколко часа в компанията на едни от най-невероятните трилър протагонисти за последното десетилетие. „Гардиан” са още по-ласкави в оценката си – без да кънти на шаблон, продължението на „Милениум” е „по-стегнато и изчистено от оригиналите”.

Още с премиерата си на 27 август „Онова, което не ме убива” (българското издание запазва заглавието на оригинала) щурмува всички световни класации за продажби. Сигурното е, че Микаел Блумквист и Лисбет Саландер пак са тук, а рискът да продължи култовата серия на Стиг Ларшон пое Давид Лагеркранс, шведски журналист и писател, нашумял през 2011 г. като автор на биографията на футболиста Златан Ибрахимович.

Вестник „Милениум“ е във финансов колапс и за да оцелее, се нуждае от сензация. И докато колегите на Блумквист го иронизират заради аналоговите методи на комуникация, новото журналистическо разследване само чука на вратата му. Е, добре, в случая се обажда по телефона. Освен с Блумквист и Саландер, читателят отново ще се срещне с инспектор Ерика Бергер, Ян Бублански и близката му сътрудничка Соня Мудиг.

Но има и нови герои като Ед Нийдъм, да речем, който е ръководител на службата за сигурност в Агенцията за национална сигурност. На сцената на интригата излизат и Франс Балдер, шведски професор по компютърни науки, който се е върнал от Силиконовата долина, неговият свръхталантлив син Аугуст и Габриела Грейн, будно момиче от привилегированата група на обществото, което се озовава в Шведската служба за сигурност.

В историята са замесени вече изброените лица, но също и младоците от Републиката на хакерите с шантави имена като Чумата, Боб Песа, Маца… И най-вече добре познатата ни от трилогията на Стиг Ларшон суперхакерка Лисбет Саландер с прякор Осата. Изплува и един призрак от миналото – нейната сестра близначка Камила, с която я „свързва” силна вражда. За да се сдобият с най-новите компютърни технологии, които биха им донесли огромни печалби, киберпрестъпниците не се спират пред нищо, дори пред убийство. Докато не се сблъскват с Аугуст и с Лисбет, най-ефектното и красноречиво литературно въплъщение на знаменитата максима „Онова, което не ме убива, ме прави по-силен”.

Давид Лагеркранс се справя не само чисто технически, той успява да пресъздаде вселената и героите, които Стиг Ларшон изгражда. В „Милениум 4” Лагеркранс въвежда теми като държавния надзор и възхода на изкуствен интелект – те служат за фон на действието. Сякаш от страх да не би читателят да се залута сред сюжетните линии и пъстрото ято от персонажи, авторът внася яснота навреме, оставя ни да се концентрираме върху самия конфликт. Очевидно подходът му е сполучлив. Самият брат на Стиг, Йоаким Ларшон, който управлява делата на брат си след преждевременната му смърт, вече заяви, че няма търпение историята да получи нов тласък.

„На много ранен етап ми стана ясно, че опитът да го имитирам би бил жалък. Аз създавам своя собствена проза и все пак се опитвам да постигна подобна ефикасност в употребата на думите. Стиг Ларшон звучи грандиозно, напомня за руските разказвачи с цялото онова множество от смени на перспективите, а аз обичам този маниер на писане. Той поражда разнообразие и помага за целите на драматургията.”, допълва творческият наследник на Ларшон.

През август тази година се навърши едно десетилетие от публикуването на първото заглавие от „Милениум” – „Мъжете, които мразеха жените“. От историческата поредица на Стиг Ларшон (която включва и заглавията „Момичето, което си играеше с огъня” и „Взривената въздушна кула”) към настоящия момент са реализирани около 85 милиона екземпляра в цял свят, а от романа на Давид Лагеркранс, чиято световна премиера се състоя на 27 август тази година, вече са продадени 2,5 милиона копия. Продажбите на трите книги на Ларшон отбелязаха нов подем след публикуването на продължението на Лагеркранс.

Разследващият журналист и писател Стиг Ларшон почина през 2004 г. – и до момента витаят съмнения дали си е отишъл от естествена смърт заради многото разобличени от него лица, участващи в злоупотреби с власт и пари. Първата книга от трилогията, „Мъжете, които мразеха жените”, има шведска екранизация (с участието на Ноуми Рапас в ролята на Лисбет) и холивудска версия с участието на Даниъл Крейг в ролята на Блумквист и Руни Мара в ролята на Лисбет (режисурата е на Дейвид Финчър). Вече се работи по проекта за екранизацията на „Милениум 4”.

Добрата новина е, че Давид Лагеркранс сключи договор за написването на още два романа. Така нашумелият шведски писател и журналист на практика ще продължи продължението на трилогията, чийто автор е самият той. Петият роман ще бъде издаден през 2017 г., а шестата книга – най-вероятно през 2019 година.

„Това е нещо, на което просто не можах да устоя. Радостта ми от факта, че станах автор на „Милениум 4”, беше огромна – изживях приключение, което спира дъха. А и сега вече съм убеден, че историята, която ще продължа, е много добра”, казва Лагеркранс.

Свързани заглавия

„Милениум. Онова, което не ме убива“ от Давид Лагеркранс (анотация и откъс)

„Милениум 4“ излиза на български език на 23 ноември

Давид Лагеркранц: Лисбет Саландер промени криминалната проза завинаги

Критиците признаха качествата на романа на Давид Лагеркранц за Лисбет Саландер

Последният роман от „Светът на диска“ и продължението на „Милениум“ излизат едновременно

Подробности за сюжета на продължението на трилогията на „Милениум“ от Стиг Ларшон бяха разкрити

Продължението на трилогията „Милениум“ е с ново заглавие

Продължението на трилогията „Милениум“ от Стиг Ларшон излиза в поне 35 страни през август

Ще има продължение на трилогията „Милениум“ на Стиг Ларшон

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

255954076_675551006763952_2153261415072207445_n

Книга прави от нюйоркските гълъби супергерои

Луксозният албум ги превръща в приятел на човека Андрю Гарн е нюйоркчанин по рождение, който …