Начало / България / Излизат „Котките“ на Т. С. Елиът

Излизат „Котките“ на Т. С. Елиът

Прочутата детска книга на Т. С. Елиът „Популярна книга за Котките на Стария Опосум“ излиза за пръв път на български. Двуезичното издание е в превод на Стефан Радев и излиза с логото на издателство „Брегов и Радев“.

Поетичният сборник на Елиът е създаден през 1939 г. въз основа на писма на Т. С. Елиът до неговите племенници. Поетът подписвал стиховете с прозвището Стария опосум. Книгата съдържа 15 стихотворения, които описват различни котешки характери, а и поведението на котките като цяло. Тя става още по-известна след като Андрю Лойд Уебър създава мюзикъла „Котки“ – един от най-дълго играните на Бродуей.

Илюстрациите в книгата са на носителя на множество награди художник Аксел Шефлър.

Томас Стърнс Елиът (1888 г. – 1965 г.) е роден в Сейнт Луис, Мисури, САЩ, но живее основно в Англия. Започва да пише поезия на 14-годишна възраст. Автор е на известните и в България поеми „Любовната песен на Дж. Алфред Пруфрок“ и „Четири квартета“. Последната му носи Нобеловата награда за литература през 1948 г. Влиянието му в англоезичната поезия е съизмеримо с това на Уилям Шекспир.

Аксел Шефлър е роден през 1957 г. в Хамбург, Германия. Получава световна слава за илюстрациите си на детски книги. Рисувал е много бестселъри, сред които и наградения „Грузулак“. Живее в Лондон.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

liana-mikah-Puhj02KOHrc-unsplash

Доказано добрите книги – с нещо доказано вкусно

Комбинацията книга и храна прави преживяването двойно Есенните дни носят със себе си възможността – …