На фокус
Начало / Свят / За пръв път поет спечели наградата на „Гардиън“ за дебют

За пръв път поет спечели наградата на „Гардиън“ за дебют

Андрю МакМилън стана първият поет, който спечели наградата на авторитетния английски вестник „Гардиън“. Той заслужи признанието, което е подплътено с чек за 10 000 лири, за стихосбирката си „Physical“. В нея той разкрива образ на мъжа от фитнес залите в северните индустриални градове на Англия.

В. „Гардиън“ учреди наградата си за дебют в литературата през 1999 г. Любопитното е, че призът се дава на творба, без значение от това в какъв жанр е.

МакМилън е роден през 1988 г. и е син на друг популярен на Острова поет – Йън МакМилън, известен и с изявите си като радио водещ.

„За мен винаги е било важно да съм директен и честен, да съм максимално близо до истината. Надявам се да съм успял“, казва Андрю МакМилън за стихосбирката си.

„Едва за втори път в 17-годишната история на наградата поет стига до финала на нашия конкурс. Това наистина е голямо постижение и развитие за нас. Поезията, както казва Пърси Биш Шели, развива въображението, като го обогатява с нови радости“, коментира литературният редактор на „Гардиън“ Клер Армитстед.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fragment

„Прахосъбирачки“ сменят ракурса на младите хора

Роман за подсъзнанието, което ни играе номера Аутсайдерите не подлежат на просто описание, защото животът …