Начало / Свят / Мистерия за Джон Ленън бе отличена с наградата „Голдсмитс“

Мистерия за Джон Ленън бе отличена с наградата „Голдсмитс“

Романът „Beatlebone“ на ирландеца Кевин Бари бе отличен с наградата „Голдсмитс“. За признанието младият ирландски писател ще прибере чек от 10 000 паунда.

Наградата „Голдсмитс“ е учредена през 2013 г. от представители на Лондонския университет. Тя се връчва за творби, които отварят вратите на нови литературни форми и които въплащават духа на изобретателността. Наградата се посвещава на класиците Лорънс Стърн и Дени Дидро. Журито признава, че сред кандидатите за приза търси и отличава най-много онези, които са „еквивалент“ на експерименталността на двама автори и по същия начин са ексцентрични и предлагат разнообразна структура на текста.

Тазгодишният победител „Beatlebone“ е мистичен роман, в който основна фигура е Джон Ленън. Бившият музикант от легендарните „Бийтълс“ е участва в мистериозна обиколка на ирландското крайбрежие през 1978 г. Сюжетът е повлиян до някъде от албума на „Бийтълс“-ите „Magical Mystery Tour“, както и на информациите, че през 1967 г. Ленън си купува необитаемия ирландски остров Дорниш за 1700 лири.

Кевин Бари е популярен на Острова, като е печелил наградите „Рууни“ през 2007 г.  и приза за литература на вестник „Сънди Таймс“ през 2012 г.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …