Начало / Свят / Британската библиотека даде публичен достъп до милион илюстрации от архива си

Британската библиотека даде публичен достъп до милион илюстрации от архива си

Британската библиотека даде публичен достъп до архива си от над милион ценни фотографии, съобщи сайтът thenational.ae. Снимките са достъпни за всеки, който пожелае да ги види на страницата на учреждението в фотомрежата „Фликр“.

Сред най-ценните снимки в архива са тази на скица на Голямата джамия в Мека, направена от французина Ернест Ернес Грисе за книга на сър Ричард Бъртън през  1893 г. От същата книга са запазени и пейзажи на Мека от птичи поглед и илюстрации на три местни училища. Има и колекция с портрети и снимки, комикси и карти и дори подписа на Уилям Шекспир върху една полица за ипотека на имот от март 1613 г.

„Тези илюстрации, карти и портрети са част от над 65 000 книги, които бяха дигитализирани с помощта на „Майкрософт“. Това ни позволи да ги използваме по много начини, създадохме електронен куратор, направихме много копия. Така вече сме част от дигиталната епоха. Това е знание, до което всеки може да се докосне“, сподели Бен О‘Стийн от екипа на библиотеката.

Той и колегите му са отделили цели две седмици в качване на сървърите на картинките. Акаунтът на библиотеката много бързо придоби популярност, като вече има над 25 000 последователи.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …