Начало / България / Българските библиотекари: От години слушаме напразни обещания

Българските библиотекари: От години слушаме напразни обещания

Библиотекарите от цялата страна апелират за повече средства в сектора. Те са изпратили писмо до ключовите институции, в което настояват за адекватно финансиране. Преди две седмици библиотекарите на Националната библиотека обявиха, че са в стачна готовност заради унизителното им заплащане.

Ето и част от писмото им:

„От години слушаме напразни обещания как бюджетът за култура за следващата година щял да се погрижи за отстраняването на тази несправедливост. Съответно всяка следваща година ни се обяснява, че поради кризата това отново било невъзможно. Невъзможно единствено за работещите в културните институции, оказва се. Положението е такова, че специалисти с повече от едно висше образование; с магистърски степени в различни области и владеещи чужди езици; хората, от които се очаква да са лицето на културата и провеждането на културната политика на тази страна; тези, за които думата „култура“ не е изпразнено от смисъл понятие, се възнаграждават със срамни подаяния от около 450 лева“.

Исканията си към тях библиотечните специалисти са формулирали в пет основни точки:

1. Увеличаване бюджета на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство и равен достъп до информация и знание за всички, за да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности, каквито понастоящем отсъстват от програмата на правителството!

2. Най-малко двойно завишаване на стандарта за издръжка.

3. Залагане на средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

4. Основната работна заплата в сектора да стане равна на две минимални работни заплати, за да достигне равнището поне на средната работна заплата в България!

5. Адекватна държавна политика в областта на опазване на културното наследство и разпространението на информация и знание!

Свързани заглавия

Президентът Плевнелиев е патрон на Националната библиотеката

Библиотекарите – истинските рицари на книгата, протестират срещу унизителното си заплащане

Прочетете още

50906953_2223181614587138_2498911697658445824_n

Финал на кампанията за най-дълго любовно писмо в България за 2019 г.

Ден преди финала сме на романтичната кампания за написване на най-дългото любовно писмо в България …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *