На фокус
Начало / Читатели / „Пътят на промените“ от Ричард Йейтс (ревю)

„Пътят на промените“ от Ричард Йейтс (ревю)

Йордан ЛОЗАНОВ

Ричард Йейтс е един от най-добрите писатели на ХХ век, въпреки че по нашите географски ширини е не чак толкова познат. “Пътят на промените“ е написан през 1961 година с оригинално заглавие “Revolutionary Road”, книгата е финалист за „National Book Award” заедно с „Параграф 22”.

Дебютният роман на Йейтс разказва за живота на Франк и Ейприл Уийлър, младо семейство, живеещо в предградие на Кънектикът през 1955 година. Това е периодът след Втората световна война, когато Абсолютното зло е победено, загубите са преброени и описани и идва ред на щастието и така наречения „бейби бум“. Всичко изглежда ясно – САЩ е в икономически и демографски растеж, мъжете работят, жените се грижат за дома – всичко е перфектно.

Но животът на Франк и Ейприл е далеч от съвършенството. При тях измамната фасада на задължителното щастие се пропуква и под нея прозират моралните и чисто човешки проблеми, съпътстващи повечето бракове от този период. Нима Ейприл обича съпруга си? Нима той я обича?

В опит да спасят семейството си двамата решават да заминат и да заживеят в Париж. Новината, разбира се, ужасява приятелите им. Как така те искат да избягат от съвършеният си живот? Не са ли щастливи? Поредната порция въпроси, които изглеждат детински, но съдържащи в себе си цялата микро вселена на следвоенния период.

Това е роман за промяната. Промяната като най-ужасяващото нещо на света. Промяната като спасителна лодка на сред океана на живота. Промяната заради самата промяна.

Роман шедьовър, който няма да ви промени, но поне ще ви накара да се замислите.

„Пътят на промените“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

961032403_0_121_1505_968_1920x0_80_0_0_2d95115b4015aa00c2da7a562a1b8bfb

Лев Толстой: Има нещо в смирението, което странно възвишава сърцето

195 години от рождението му ще отбележим през 2023-а Авторът на „Война и мир“ впечатлява …