Начало / Читатели / „Коломбър“ от Дино Будзати (ревю)

„Коломбър“ от Дино Будзати (ревю)

Йордан ЛОЗАНОВ

„Коломбър” на Дино Будзати е от книгите, които се появяват изневиделица и ви оставят без дъх докато не прочетете и последния ред на последната страница.

Журналист по професия, Будзати ни въвлича в поредица истории, напълно правдоподобни и реалн въпреки фантастичните елементи.

Още с едноименния разказ „Коломбър”, напомнящ на „Старецът и морето” на Хемингуей, Будзати показва майсторството си на разказвач в една много трудна литературна форма –  късия разказ. В рамките само на няколко страници читателят бива пленен и завлечен в най-дълбокото, губейки се напълно в повествованието.

Сборникът съдържа разнородни разкази. История на младия Адолф, който бива малтретиран от другите деца; журналист, който отива в Ада, през порта открита при разкопки на миланското метро; художник, който решава да се прави на мъртъв, за да може да продава картини и още и още…

Стегнатият и лишен от излишни описания и сложни метафори стил на автора е силен и пленяващ. Подобно на Хемингуей, Будзати успява да въвлече читателя с лекота в историята още с първото изречение.

„Коломбър“ е сборник, който дълго ще помните и към който ще се връщате. Ще го препрочитате множество пъти и всеки път, стигайки последната страница, ще затваряте книгата и ще съжалявате, че няма още.

Да нарека Дино Будзати магьосник би било малко. Отпуснете се във водата и оставете Коломбърът да ви догони. Не се притеснявайте, той е един от добрите!

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …