Начало / България / Първа книга на Нилс Кристи излиза на български език

Първа книга на Нилс Кристи излиза на български език

„Предели на страданието“ от Нилс Кристи излиза от печат през европейската седмица на възстановителното правосъдие. Тя е издание на „Сиби“ и ще бъде представена на 17 ноември в зала 4 на НДК от 18 ч.

Нилс Кристи (1928-2015) е забележителен норвежки криминолог, а лекциите и книгите му имат съществено значение във всички сериозни дискусии за перспективите на наказателноправните системи и целите на наказанията. Кристи завършва социология през 1953 г. с изследване на начина на мислене на охранителите в концентрационен лагер за югославски военнопленници през Втората световна война в Норвегия. Защитава докторантура на тема „Младите норвежки правонарушители“. Професор по криминология в престижния Юридически факултет на Университета в Осло. Въпросите, с които се занимава, надхвърлят границите на традиционните схващания за криминологията.

Възгледите на Кристи го правят естествен критик на съществуващата възмездителна пенитенциарна система и привърженик на подход, който се нарича най-общо „възстановително правосъдие“.

Професор Кристи е автор на учебници по криминология, монографични трудове и статии, които се четат по цял свят. Носител е на наградата Fritt Ord (Свободно слово) за 2001 г. наред с Андрей Сахаров, Лео Етингер, Харта 77 (лауреати за 1980, 1988 и 1990 г.).

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …