Начало / Свят / Финансовите злоупотреби във Ватикана са на фокус в две книги

Финансовите злоупотреби във Ватикана са на фокус в две книги

Две книги, които ще разкрият финансови машинации във Ватикана, ще излизат на италианския книжен пазар – „Via crucis” и „Аvarizia ”.

„Парите, които католиците от целия свят изпращат във Ватикана и които са предназначени за милостиня, вместо да бъдат използвани за бедните, се ползват от кардиналите и за бюрокрацията в Светия престол”, пише Джанлуиджи Нуци в книгата си „Via crucis” (Пътят на кръста).

В книгата авторът разказва за аферата „Ватилийкс“, при която излезе наяве отклоняването на огромни средства за финансирането на луксозния живот на определени кардинали.

Емилиано Фитипалди в „Аvarizia” дава за пример как 200 000 евро са били отклонени от фондация, за да се ремонтира апартамент на кардинал. Той споделя, че средства, събирани за болни деца, в крайна сметка са били използвани за жилището на кардинала Тарчизо Бертонеа.

„Хората трябва да разберат, че този кардинал притежава къща в Рим за над 1 млрд. евро и за това има доказателство. Бертонеа не е единственият, който живее в такива луксозни условия. Много кардинали живеят в 500-600 и повече квадрата с огромни мазета, тераси. Много от тях са замесени в съмнителни дела, измами, а папата смята някои от тях за герои”, споделя Фитипалди пред възрастен свещеник.

 

По БГНЕС

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …