Начало / Свят / Финансовите злоупотреби във Ватикана са на фокус в две книги

Финансовите злоупотреби във Ватикана са на фокус в две книги

Две книги, които ще разкрият финансови машинации във Ватикана, ще излизат на италианския книжен пазар – „Via crucis” и „Аvarizia ”.

„Парите, които католиците от целия свят изпращат във Ватикана и които са предназначени за милостиня, вместо да бъдат използвани за бедните, се ползват от кардиналите и за бюрокрацията в Светия престол”, пише Джанлуиджи Нуци в книгата си „Via crucis” (Пътят на кръста).

В книгата авторът разказва за аферата „Ватилийкс“, при която излезе наяве отклоняването на огромни средства за финансирането на луксозния живот на определени кардинали.

Емилиано Фитипалди в „Аvarizia” дава за пример как 200 000 евро са били отклонени от фондация, за да се ремонтира апартамент на кардинал. Той споделя, че средства, събирани за болни деца, в крайна сметка са били използвани за жилището на кардинала Тарчизо Бертонеа.

„Хората трябва да разберат, че този кардинал притежава къща в Рим за над 1 млрд. евро и за това има доказателство. Бертонеа не е единственият, който живее в такива луксозни условия. Много кардинали живеят в 500-600 и повече квадрата с огромни мазета, тераси. Много от тях са замесени в съмнителни дела, измами, а папата смята някои от тях за герои”, споделя Фитипалди пред възрастен свещеник.

 

По БГНЕС

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …