Начало / България / Представят „Великата контракция 1929 -1933“ в „Хеликон – България“

Представят „Великата контракция 1929 -1933“ в „Хеликон – България“

Финансистът Живко Роев ще представи книгата „Великата контракция 1929 -1933“ на читатели в София. Премиерата ще се състои на 10 ноември от 18:30 ч в столичната книжарница „Хеликон – България“.

„Великата контракция 1929 -1933“ е с автори Милтън Фридман и Анна Шварц. Тя е издание на „Център за обществено развитие“, в сътрудничество с издателството на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Книгата дава аргументирано обяснение и непозната досега перспектива към най-голямата икономическа криза в историята на човечеството – „Великата депресия“ от 1929-1933 г., или както авторите я наричат – „Великата контракция“.

Основната теза, която Фридман и Шварц защитават е, че централната банка на Съединените щати (Фед) е могла да обуздае суровостта на кризата, но се проваля в опита си да упражни своята роля за управление на американската монетарна система. Предположенията за този провал се свеждат до: липса на адекватно ниво на компетентност и интелект в длъжностните лица, начело на Резервната система относно същността и сериозността на кризата; наличие на личен интерес в същите тези длъжностни лица поради свързаност с големите банки в страната; наличие на лично отношение и борби на лобита в рамките на Системата.

Участвайки в глобалната битка на идеи и „доктринално господство“, книгата служи като боен зов за школата на монетаризма, която акцентира на важността на паричното предлагане в рамките на функционирането на стопанската система – една концепция, която става достояние и влиза в инструментариума на всички централни банкери по света.

Днес в светлината на съвременната криза се питаме дали уроците от миналия век са научени от настоящите ръководители на най-важните парични властови центрове, провеждащи парична политика в световен мащаб, и дали сегашните проблеми не са повторение на Великата контракция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

reading-4134154_1920

Стоплящи истории за дългите предколедни вечери

Вдъхват спокойствие и удвояват уюта Романтичните романи сами по себе си будят противоречиви реакции, пък …