На фокус
Начало / България / Тест по правопис за клиентите на „Хеликон – Пловдив, Център“

Тест по правопис за клиентите на „Хеликон – Пловдив, Център“

На тест по правопис бяха подложени клиентите на книжарница „Хеликон – Пловдив, Център“ в навечерието на Деня на будителите. Това се случи по време на среща-разговор с гл. ас. д-р Теофана Гайдарова „(НЕ)Официално за българския правопис“.  Преподавателката от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“  представи пред публиката най-новото си изследване „Новото в новия български правописен речник”.

Д-р Гайдарова бе представена от управителя на издателство „Контекст” Стефан Пеев. Преди да й даде думата той раздаде на присъстващите правописна анкета, съдържаща 24 думи и изрази, някои от които не отговаряха на книжовната норма, регламентирана с последния издаден в България официален правописен речник на българския език от 2012 година. За решилите вярно теста бяха предвидени награди – книги от книжарницата домакин.

На достъпен и популярен език д-р Гайдарова  анализира приемствеността и промените в кодификацията, посочи някои противоречия между отделните правописни речници и обясни подробно кои са най-често срещаните грешки при писане. Тя апелира, след като излезе нов речник, да се издава и помагало, в което да са посочени само промените в правописа и пунктуацията, заложени в него, за да може обикновеният български читател да се запознае с тях.

Промените в книжовната норма доказват, че българският език се развива, категорична беше д-р Гайдарова. По думите й обаче все повече хора пишат и говорят неправилно и това се дължи на много и различни причини. Те са изложени в новото изследване.

„Новото в новия български правопосен речник“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Kniha1

Пет книги, които ще разширят погледа ни към реалността

Връщат посоката и желанието за живот Има книги, които говорят за морала – и други, …