Начало / България / Тест по правопис за клиентите на „Хеликон – Пловдив, Център“

Тест по правопис за клиентите на „Хеликон – Пловдив, Център“

На тест по правопис бяха подложени клиентите на книжарница „Хеликон – Пловдив, Център“ в навечерието на Деня на будителите. Това се случи по време на среща-разговор с гл. ас. д-р Теофана Гайдарова „(НЕ)Официално за българския правопис“.  Преподавателката от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“  представи пред публиката най-новото си изследване „Новото в новия български правописен речник”.

Д-р Гайдарова бе представена от управителя на издателство „Контекст” Стефан Пеев. Преди да й даде думата той раздаде на присъстващите правописна анкета, съдържаща 24 думи и изрази, някои от които не отговаряха на книжовната норма, регламентирана с последния издаден в България официален правописен речник на българския език от 2012 година. За решилите вярно теста бяха предвидени награди – книги от книжарницата домакин.

На достъпен и популярен език д-р Гайдарова  анализира приемствеността и промените в кодификацията, посочи някои противоречия между отделните правописни речници и обясни подробно кои са най-често срещаните грешки при писане. Тя апелира, след като излезе нов речник, да се издава и помагало, в което да са посочени само промените в правописа и пунктуацията, заложени в него, за да може обикновеният български читател да се запознае с тях.

Промените в книжовната норма доказват, че българският език се развива, категорична беше д-р Гайдарова. По думите й обаче все повече хора пишат и говорят неправилно и това се дължи на много и различни причини. Те са изложени в новото изследване.

„Новото в новия български правопосен речник“ тук

Прочетете още

xxxphpqhkwvk_559x345-300x185.jpgMic_.utXdj7vAI2-300x185.jpg,Mic_.bQdu7GjFPB-300x185.jpg.pagespeed.ic.K_ivkz6GJX

Честит незнайсти ноември

Николай ФЕНЕРСКИ Всяко чудо за три дни. Най-точната поговорка за нашето българско чудо. Липсата на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.