Начало / България / Илко Минев ще гостува в Пловдив

Илко Минев ще гостува в Пловдив

Живеещият в Бразилия Илко Минев ще гостува в пловдивската книжарница „Хеликон Център“ на 28 октомври от 18 ч. Поводът е премиерата на втория му роман „Дъщерята на реките“, който наскоро излезе у нас с марката на издателство „Синева“. Минев стана известен в България с книгата си „Преди да замлъкна“.

Илко Минев е роден в София през 1946 г. Средно образование завършва с отличен успех, издържа приемен изпит да следва физика, но продължава с немска филология. Когато е третокурсник, приятелят му Жерминал Чивиков е задържан и осъден да лежи четири години в затвор. Минев също е разпитван и по-късно бяга. Получава политическо убежище в Белгия, където завършва стопански науки. В Сан Пауло живее леля му , при която отива през 1972 г. След няколкомесечен престой в най-многолюдния южноамерикански град се установява в Манаус, столица на щата Амазонас. Там става успял делови мъж и днес, макар и млад пенсионер, съдружник в две фирми, общо даващи хляб на повече от 3 000 души. Илко Минев в продължение на 32 години (от 1980) бе почетен консул на Холандия. Уважаваният общественик получи през 2012 г. званието почетен гражданин на Манаус. Владее български, немски, английски, португалски, испански, а се справя и с холандски, руски, френски. Преди време с негова помощ беше ремонтирана зала 187 в Ректората на Софийския университет, която служи за библиотека на специалността „Класическа филология“ на Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Дъщерята на реките“ е зашеметяваща история, която описва разорението на каучуковите плантации и одисеята на златната треска по величествената Амазонка.

Свързани заглавия:

Илко Минев: Ако човек иска да задържи успеха си, трябва да има морал

Книги от Илко Минев тук

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …