Начало / България / Илко Минев ще гостува в Пловдив

Илко Минев ще гостува в Пловдив

Живеещият в Бразилия Илко Минев ще гостува в пловдивската книжарница „Хеликон Център“ на 28 октомври от 18 ч. Поводът е премиерата на втория му роман „Дъщерята на реките“, който наскоро излезе у нас с марката на издателство „Синева“. Минев стана известен в България с книгата си „Преди да замлъкна“.

Илко Минев е роден в София през 1946 г. Средно образование завършва с отличен успех, издържа приемен изпит да следва физика, но продължава с немска филология. Когато е третокурсник, приятелят му Жерминал Чивиков е задържан и осъден да лежи четири години в затвор. Минев също е разпитван и по-късно бяга. Получава политическо убежище в Белгия, където завършва стопански науки. В Сан Пауло живее леля му , при която отива през 1972 г. След няколкомесечен престой в най-многолюдния южноамерикански град се установява в Манаус, столица на щата Амазонас. Там става успял делови мъж и днес, макар и млад пенсионер, съдружник в две фирми, общо даващи хляб на повече от 3 000 души. Илко Минев в продължение на 32 години (от 1980) бе почетен консул на Холандия. Уважаваният общественик получи през 2012 г. званието почетен гражданин на Манаус. Владее български, немски, английски, португалски, испански, а се справя и с холандски, руски, френски. Преди време с негова помощ беше ремонтирана зала 187 в Ректората на Софийския университет, която служи за библиотека на специалността „Класическа филология“ на Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Дъщерята на реките“ е зашеметяваща история, която описва разорението на каучуковите плантации и одисеята на златната треска по величествената Амазонка.

Свързани заглавия:

Илко Минев: Ако човек иска да задържи успеха си, трябва да има морал

Книги от Илко Минев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (5 февруари – 11 февруари)

1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Смирена от Ина Ясипова 3. Изповедта на един назадничав хетеросексуален …