Начало / Интервюта / Роланд Лейзънби: На два пъти спрях работата си по книгата „Майкъл Джордан“ от изтощение

Роланд Лейзънби: На два пъти спрях работата си по книгата „Майкъл Джордан“ от изтощение

Една от най-пълните и пространни биографии на баскетболната легенда Майкъл Джордан предстои да излезе на български. Книгата на Роланд Лейзънби трябваше да се появи на пазара на 5 октомври, но датата на излизането й бе отложена. Очаква се все пак любителите на баскетбола и на една от най-големите спортни икони на съвремието ни да се радват на четивото до дни.

Лейзънби  е автор на много книги, сред които и приетия с овации бестселър: „Джери Уест: Животът на една легенда и баскетболна икона“. За да събере колосалния си труд за Джордан, Лейзънби прекарва последните три десетилетия като прави интервюта с играчи от НБА, треньори, служители на клубове и популярни журналисти и коментатори, които пишат и говорят за лигата.

Lira.bg се свърза с автора Роланд Лейзънби за кратко интервю.

–––––-

Тази книга е наистина мащабно изследване не само на живота на Майкъл Джордан, но и на социално-политическите и икономическите условия, които са позволили изграждането на легендата му. Колко време ви отне да я напишете?

– Четири години, макар че съм събирал информацията през цялата си професионална кариера.

Колко часа интервюта изслушахте, за да я напишете?

– Направил съм около 150 часа интервюта. Отделно слушах и такива за други колеги. Трябваше да се върна 15 години назад и да изровя записи, които съм правил тогава.

Кое беше най-трудното за вас при писането на биографията на Майкъл Джордан?

– Изтощението. Винаги съм имал огромна енергия за работа и съм можел да работя с часове без прекъсване. Но вече съм възрастен. Изморих се. Даже на два пъти бях толкова изтощен, че трябваше да поспра, докато пишех. Наистина беше много трудно.

След излизането на книгата говорихте ли с Майкъл Джордан? Той е известен със злопаметност, а вие не спестявате лошите моменти в живота му и на разкрасявате нищо…

– Веднъж се видяхме, казах му „Здрасти! Той ми отвърна същото и се здрависахме. Това се случи в залата на „Шарлът Хорнетс“, на който той е собственик.

Напоследък се разрази доста сериозен публичен диспут кой е по-добър – Майкъл Джордан или ЛеБрон Джеймс. Какво е вашето мнение?

– Двамата си имат своите качества и разлики. Но величието по принцип е субективна преценка. Майкъл привличаше спортните фенове в САЩ така, както никой друг спортист в историята не го е правил.

След толкова години отразяване на събитията в НБА имате ли си свой любимец?

Наистина харесвам Майкъл Джордан, а освен това ми допадат Коби Брайънт и Лари бърд. Но любимецът мие Меджик Джонсън. А като личности бих отличил две фигури от НБА – Джо Дюмарс от „Детройт Пистънс“ и Дерек Фишър от „Лос Анджелис Лейкърс“.

В книгата споменавате за културните различия, които хърватинът Тони Кукоч имал спрямо останалите играчи в „Чикаго Булс“. Какво имате предвид?

– Най-голямата разлика е отношението към баскетбола в Америка, което е диаметрално противоположно на това в Европа. Днес обаче тези разлики вече не са толкова големи. Тони Кукоч беше брилянтен играч и доста подценен. Джордан и Пипън бяха истински късметлии да го имат в отбора си. Сигурен съм, че го оценяват сега. Но тогава беше различно. Пипън беше сърдит заради заплатата му. Кукоч беше протеже на Джери Краузе, а двамата наистина ненавиждаха боса.

Днес обаче има много повече успешни европейци в НБА. Те усещат ли същата културна бариера?

– Времената се промениха много. Днес чуждите играчи обогатяват допълнително НБА със своя стил на игра.

А за кого е следващият ви проект?

– За Коби Брайънт. Работя неуморно по тази книга и отново имам над 150 часа интервюта.

Интервюто взе Елена Бойчинова

Свързани заглавия

Роланд Лейзънби: Майкъл Джордан направи чудо за времето си

„Майкъл Джордан“ тук

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …