На фокус
Начало / България / Дисидентът Петър Бояджиев ще представи в Столична библиотека книгата си „Истината против лъжата“

Дисидентът Петър Бояджиев ще представи в Столична библиотека книгата си „Истината против лъжата“

На 5 октомври, понеделник, от 18 ч в Столична библиотека  (Мраморно фоайе, 1 ет.) ще се състои премиера на книгата „Истината против лъжата“ („Изток – Запад“) на известния дисидент-политемигрант Петър Бояджиев.

В „Истината против лъжата“ Петър Бояджиев разглежда т.нар. майски протести от 1989 г. и последвалата ги вълна на едно своего рода етническо прочистване. Събитието има знаково значение за новата българска история. Изследването на Петър Бояджиев е подкрепено с огромен доказателствен материал: аудиозаписи и писмени материали от личния архив на автора, документация от архива на Държавна сигурност и стотици човешки свидетелства.

„И днес българската държава не е дала един що-годе достоен отговор за това, което започна на 20 май. Жалко, че много българи днес казват: „Мафията си има държава.“ Очевидно е, че държавата не прави нужното да бъде уважавана“, казва Петър Бояджиев.

Петър Бояджиев е роден на 3 юли 1941 г. в Шумен в семейство на чиновник. Завършва гимназия в родния си град. След казармата е приет да учи математика в Софийския университет. В навечерието на ІХ конгрес на БКП през 1966 г. заедно със своя приятел Алфред (Фреди) Фосколо разпространяват позив с искания за излизане от Варшавския договор, за свобода на сдруженията и многопартийност. Държавна сигурност го поставя под наблюдение и го задържат на 15 август 1968 г. – месец преди нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Предлагат му да сътрудничи на спецслужбите, като замине във Франция и проникне в емигрантските среди. Заради отказа е осъден на 12 години затвор при строг режим. Разбирайки това, майка му изразява негодуванието си и е затворена в психиатрична клиника, където няколко месеца по-късно слага край на живота си. Бояджиев е изпратен в политическия отряд на Старозагорския затвор, където следват поредица от опити да бъде вербуван за агент на ДС и изпитва на гърба си цялата гама от физически и психически методи за натиск на репресивната машина. Освободен е след изтичане на наказанието на 3 май 1978 г. Принуден е да изкарва прехраната си като общ работник и дърводелец.

„Истината против лъжата“  тук

Прочетете още

oYk6dCFtbOoPbH5UgnFLcwfVKvLrUL13tUR5jV-7j-Eg

Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Пловдивският „Хеликон“ посреща от 18 ч. днес любопитен гост Атле Нес започва българското си турне …