На фокус
Начало / Автори / Ран Босилек: Във всяко дете живее душа на поет

Ран Босилек: Във всяко дете живее душа на поет

Днес, 26 септември, се навършват 129 години от рождението на Ран Босилек. Автор е на може би най-музикалните детски стихотворения и на едни от най-добрите преразказани български приказки. Той е от Габрово, рожденото му име е Генчо Негенцов. Влиза в литературната история с „Гарван грачи на комин“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“, „Косе Босе“, „Патиланци“. Под негова редакция излизат детските списанията „Светулка“ и „Детска радост“ и вестник „Врабче“.

Пишещият за деца адвокат, защитил докторат по право в Брюксел, е явление в българския литературен живот. Негова е фразата „Във всяко дете живее душа на поет“. От десетилетия всяко българско дете израства с неговите произведения – като се започе от залъгалките за най-малките, всеки малчуган знае наизуст творби на Ран Босилек, без да подозира изобщо, че той е авторът им. Най-звънливата детска поезия и проза е излязла изпод майсторското му перо, като я чете, човек се чуди какви ли са били адвокатските му пледоарии.

Ран Босилек е един от авторите, които съчетават рядката дарба на лирик, прозаика, както и на талантлив преводач. Голямото му по обем творчество за деца е представено в десетки издания и сборници. Зад майсторските му произведения прозира една вечна литературна истина – за деца се пише много по-трудно, отколкото за възрастни. Умеят го само онези избраници, които успяват да запазят детската си сетивност и в зрелостта си.

Генчо Негенцов умира на 8 октомври 1958 г. в София, след като е създал качествената българска детска книга и е „заредил“ подрастващите с огромно количество блестяща поезия и проза.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …