Начало / България / Миленко Йергович идва в България

Миленко Йергович идва в България

Един от най-известните съвременни босненски писатели Миленко Йергович лично ще представи книгата си „Орехови двори“ в София и Пловдив. Той пристига в столицата на 23 септември и в 17,30 ч. ще се срещне с читатели в клуб „Перото“ в НДК. На следващия ден, четвъртък, в 18:30 ч. ще се състои официалната премиера на „Орехови двери“ в Библиотеката на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В петък програмата на Йергович включва гостуване в Пловдив, където ще получи почетен знак за принос към миротворчеството и световната култура от името на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

„Орехови двори“ (издателство „Летера“, 2015, превод от Рада Шарланджиева) е знаков роман в творчеството Йергович, който повежда читателя през силно политизираната и драматична история на Западните Балкани от разпадането на Османската империя, през бомбардировката на Дубровник в началото на 90-те години на ХХ в., до наши дни. Епично-драматичната семейна сага пресъздава мащабна панорама на миналия век чрез живота, крушенията и съдбите на пет поколения от един дубровнишки род, които историята разпилява из земите на Западните Балкани и Средиземноморието.

Йергович е роден през 1966 в Сараево, но след студентските си години заживява в Хърватия, където именно се прочува като писател и публицист – през годините сътрудничи редовно както на сараевски и загребски вестници, така и на белградски и сплитски. Първата му публикувана книга е стихосбирката Обсерватория Варшава (1988), най-новите – автобиографичният роман в 1000 страници Род (2013) и сборникът с микроистории Тъкачницата за коприна на Леви (2014). Произведенията му, близо 40 (поезия, проза и есеистика) са преведени на повече от 20 езика, включително български („Мама Леоне“, „Буик Ривера“, „Орехови двори„). Сборникът „Сараевско Марлборо“ (1994) е прозаичният дебют на Йергович, писан за и по време на обсадата на Сараево – той му донася огромна популярност и до днес се смята за негова върхова творба.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

61431922

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (15 май – 21 май)

Ето нещо любопитно в художествения раздел на тази класация – „Fourth Wing“ от Ребека Ярос. Хареса …