Начало / Свят / Папа Франциск благослови писателка лесбийка

Папа Франциск благослови писателка лесбийка

Папа Франциск е изпратил благословията си Франческа Парди – автор на детски книжки по въпросите с еднополовите бракове, пожелавайки на нея и съпругата й всичко най-хубаво в работата им, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Представители на Ватикана обаче побързаха да уточнят, че това послание е стандартно и то не означава промяна в позицията на Католическата църква по въпроса. Въпреки това обаче Франческа Парди, автор на „Защо имаш две майки?“ заяви, че е била приятно изненадана да получи такова позитивно послание. Италианката писа на папата през юни, след като нейната издателска компания, която тя ръководи заедно със съпругата си, беше разкритикувана от християнски групи. В своето писмо тя включи и откъси от свои книги, които са били изтеглени от детски градини и начални училища от новия кмет на Венеция.

„Моите книги представят различен вид семейства, без да поставят нито едно от тях като модел. За мен не беше важно, че това е било казано точно от папата, аз не съм католичка. Но е важно да се види, че не сме изправени пред стена. Диалогът е възможен“, заявява Парди

Папа Франциск неведнъж е давал знак, че иска църквата да приеме по-прагматичен и разбиращ подход спрямо вярващи, които са хомосексуални. „Кой съм аз, че да съдя“, заяви по-рано главата на римокатолическата църква по повод еднополовите връзки .

Въпреки това консервативно настроени представители на църквата се противопоставиха на предложенията за промяна към по-благосклонен тон. Въпросът с еднополовите връзки ще бъде обсъден от епископи от целия свят отново през октомври, когато трябва да се проведе Ватикански съвет, на който ще бъдат обсъдени и други спорни за църквата въпроси.

Свързани заглавия

Елтън Джон обвини кмета на Венеция във фанатизъм

Кметът на Венеция премахна книги за хомосексуализъм от градските училища

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC05267 (1)

Доц. д-р Петър Голийски: Написах нещо, което е в кръвта на всяко българско дете

Едно живо и умно интервю с интересен събеседник Той е Петър Голийски – доцент в секция „Арменистика и кавказология“, …