Начало / Читатели / „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ от Ф. Г. Хагенбек (ревю)

„Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ от Ф. Г. Хагенбек (ревю)

Елена АЛЕКСИЕВА

Тази книга трябва да се чете някъде, където се чувстваш сигурен. Някъде, където няма опасност нещата около теб да пламнат. Защото в нея има огън, истински огън, роден от вечния глад, и наричан с много имена – любов, творчество, храна, секс.

„Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ от Ф. Г. Хагенбек не е просто биография на изключителната мексиканска художничка Фрида Кало. Това е кипяща смес от дух и плът, нарисувани както Кало е рисувала автопортретите си – пищно и ненаситно. Авторът подхваща читателя си и го води през бурния живот на Фрида, опирайки се на екзотичните рецепти от мексиканската кухня, съхранени в паметта на индианците теуана, от които по майчина линия произхожда Кало.

Рецептите са описани простичко, като глави в готварска книга, но читателят усеща всеки аромат, всяка тръпка от малките мексикански люти чушки, които присъстват неизменно дори в десертите. Подпаленото съзнание се отваря широко за всички виражи на чувствата, кодирани в разказа. И на целия този огън и страст е противопоставена Смъртта – загадъчната Дама с воал, присъстваща в кошмарните, но реални видения на Фрида, заклетата марксистка и материалистка. Привидното противоречие е лесно за възприемане, когато отново се появи огненото мексиканско слънце, лютата храна и страстта, стигаща до безкрайност, безсмъртна и повтаряща се в картините и любовите й.

Между страниците на „Свещена билка“ ще откриете хора, за които сте чували всякакви неща, но не сте виждали през погледа на теуанска принцеса – Диего Ривера, вечният й съпруг, Пикасо, Салвадор Дали, Троцки и още много. Всички те са там, защото са били и в живота на Фрида. Тя по някакъв начин ги е обичала, а след книгата за нея вероятно ще ги обикнете и вие. Ако четете тази книга, добре е да сте някъде на спокойно място. Добре е да сте наясно, че никога няма да я оставите безжизнена в библиотеката си, защото всеки глад – за любов, за творчество и за храна – ще ви връща към нея. И не забравяйте да видите картините на Фрида Кало.

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 юли – 21 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Призраци на Камино от Джон Гришам 2. Преследването на Аделайн Кн.1 от …