Начало / Свят / Направиха книга, която пречиства питейната вода

Направиха книга, която пречиства питейната вода

Книга със страници, които да служат за филтър за пречистване на питейна вода, бе пусната в продажба, съобщи Би Би Си. Изобретението премина успешно първите тестове и е ефективно. Те били проведени в 25 водоизточника в Южна Африка, Гана и Бангладеш.

Съдържанието на книгата обяснява подробно и с научни факти защо питейната вода трябва да се филтрира и разкрива подробности за полезността на приема на чисти течности. Страниците й съдържат сребро и мед, които убиват бактериите в преминаващата през тях вода. Доказано е, че филтрираната вода е с 99% по-малко вредни бактерии. Учените изобретатели на хартията установили минимално количество от металите във водата, но в допустимите за доброто здраве на читателите норми.

Технологията е измислена от специалисти в университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг и разработена с техни колеги от университетите „Макгил“ в Канада и Вирджиния. Официалната премиера на изданието ще се състои на един от най-големите научни форуми в САЩ – конгресът на химиците в Бостън.

„Над 663 милиона души в развиващия се свят  нямат достъп до чиста питейна вода. С тази книга правим нещата много по-лесни“, обяснява причините за изследването д-р Тери Данкович.

Една страница от изданието може да пречисти до 100 литра вода, а книгата е достатъчна да осигури чиста вода за един човек за 4 години.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …